Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.1.2009 / Landsbygdens Folk
Måttligt med ansökningar om investeringsstöd
I likhet med de övriga delarna av landet är den mängd ansökningar om investeringsstöd som anlänt till TE-centralerna i den första omgången i det nya ansökningssystemet måttlig också i Svenskfinland. På TE-centralerna har man inte ännu hunnit gå igenom och sortera alla ansökningarna, men så mycket kan man säga att de flesta ansökningarna handlar om investeringsstöd för täckdiken och för spannmålstorkar. Det gäller tydligen i hela Svenskfinland.
I Österbotten torde antalet ansökningar sammanlagt röra sig kring 130-140, varav mellan 40 och 50 har kommit in till filialen i Karleby. I den siffran finns emellertid även ansökningar om markförvärv som ju inte kan få stöd på grund av statsrådets färska beslut.
Bland de ansökningar som har anlänt till Vasa finns några större projekt inom växthusodlingen samt några större ladugårdar för mjölk- eller köttbesättningar. Dessutom finns det enstaka projekt för pälsdjursuppfödning samt trivselburar för värphöns. Av de ansökningar som kommit till Karleby handlar cirka fem stycken om nya ladugårdar med automatisk mjölkning. De är dock inte "mammutprojekt", alla har färre än hundra koplatser.
Övriga ansökningar handlar ganska långt om utvidgningar eller förbättringar.
Av det knappa sextiotalet ansökningar som anlänt till Nylands TE-central är det 20 som söker stöd för täckdikningar och lika många som söker stöd för spannmålstorkar.
Bland de projekt som berörs av 141-stödet finns några större bygginvesteringar, som bland annat omfattar mjölkbesättningar med automatisk mjölkning samt dikobesättningar. De flesta ansökningarna också inom mjölk och nötkött lär dock handla om utvidgningar och förbättringar. I den nyländska siffran har inte ansökningar om markförvärv räknats in.
Till Egentliga Finlands TE-central anlände litet på 200 ansökningar. I siffran har ansökningarna om markförvärv räknats med. Av ansökningarna handlade nästan 60 stycken om täckdikning och 40 stycken om spannmålstorkar. Bland 141-projekten finns ett par större ladugårdsprojekt i miljonklassen bland ansökningarna, i övrigt var det ett tjugotal som sökte om stöd för projekt inom mjölk- och nötköttsproduktionen.
I likhet med Österbotten sökte man också i Egentliga Finland om investeringsstöd för trivselburar. Inom trädgårdsproduktionen finns 15 ansökningar.
I skrivande stund kan man inte ännu ge skilda siffror för exempelvis det svenska Åboland.
Ansökningarna behandlas så snabbt som möjligt, det är meningen att behandlingen ska vara avslutad inom mars månad.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab