Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.1.2009 / Landsbygdens Folk
Bara smärre ändringar i CAP efter år 2013
Några radikala omställningar av EU:s jordbrukspolitik är knappast att vänta efter år 2013. Den nuvarande stödpolitiken utvecklas sannolikt vidare på basen av dagens system med två pelare, säger Jean-Luc Demarty, chef för EU:s direktorat för jordbruks- och landsbygdsutveckling.
Enligt Demarty hann bläcket på avtalet om EU:s hälsocheck knappast torka, innan debatten om nästa reform år 2013 sparkade igång. Men debatten tenderar att överdramatisera förändringarna i den framtida jordbrukspolitiken. Det blir inga fundamentala reformer, trodde Demarty.
Han konstaterade att jordbrukspolitiken också framöver kommer att uppmuntra jordbrukarna att orientera sig efter marknaden. Ett skyddsnät ska upprätthållas för att förhindra att tillfälliga kriser kommer åt att skada jordbrukets strukturer.
CAP ska också i framtiden innehålla instrument som hjälper producenterna att utveckla sina gårdar och bistår med hjälp inför varierande utmaningar, som till exempel klimatförändringen.
Demarty trodde personligen att den nuvarande CAP-strukturen också efter år 2013 kommer att bestå av de nuvarande två pelarna.
- Jag tror att systemet med frikopplade, direkta stöd till jordbrukarna också i framtiden kommer att förbli den viktigaste uppgiften för jordbrukspolitikens första pelare.
- Ekonomerna försäkrar oss att direkta stöd är det effektivaste sättet att stöda jordbrukarnas inkomster. Detta är en mycket viktig punkt, inskärpte Demarty. Han konstaterade att många debattörer och regeringar ifrågasätter de direkta stöden. Men analyser visar att en sådan modell skulle utplåna jordbruket i stora delar av EU. I andra regioner skulle jordbruket intensifieras och industrialiseras.
Detta skulle medföra allvarliga ekonomiska och sociala konsekvenser och hota miljön. Direkta stöd är ett viktigt instrument om man vill förhindra att jordbruksmark läggs ned i stor skala. Frågan är politiskt laddad, och kommer att stå högt på agendan, sade Demarty.
Demarty konstaterade att CAP också kommer att behöva en stark andra pelare för landsbygdspolitiken. Han räknade med att samtliga ingredienser i dagens landsbygdspolitik kommer att förbli relevanta också efter 2013.
- Landsbygdsstödens andel av jordbrukets budget förblir i vilket fall som helst oförändrad - men sannolikt kommer andelen att öka, trodde Demarty.
Han ansåg att landsbygdsstöden bör förbli en del av jordbrukspolitiken. Om stödsystemet skulle integreras med andra sektorer, exempelvis regionalpolitiken, föreligger risk att stödpengarna dras till urbana områden i regioner som betecknar sig som "rurala".

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab