SAMMANDRAG AV SLC:S VERKSAMHETSLEDARE TAGE GINSTRÖMS FÖREDRAG VID ÖSTERBOTTENS SVENSKA PRODUCENTFÖRBUNDS (ÖSP) HÖSTMÖTE DEN 10 DECEMBER 2001 I KORSHOLM
Den kraftiga produktionsökningen inom vissa produktionsriktningar i lantbruket på C-området, d.v.s. mellersta och norra Finland, kan leda till kraftiga beskärningar i stödnivåerna om man inte snabbt lyckas utforma ett smidigare stödsystem för området. De produktionsinriktningar som ligger mest illa till är broiler- och kalkonsektorn samt mjölksektorn på C2-området dit också de nordligaste delarna av SLC:s verksamhetsområde hör. För mjölken uppskattas stödsänkningen till ca 10 procent på C2-området. För fjäderfäköttsektorn skulle stödbeskärningen bli ca 25 procent. Man borde därför i rask takt åstadkomma ett smidigare stödsystem för hela C-området.
I stället för att ha produktionstak för varje produktionsinriktning, och i vissa fall t.o.m. för varje enskild region inom C-området, borde man mera se till helheten och se C-området som ett enda område. Då skulle jordbrukarna inte lika lätt utsättas för beskärningar inom en viss region.
Stöduppgörelsen för lantbruket nästa år, som godkändes för drygt en vecka sedan, visade tydligt att man även på C-området i högsta grad är beroende av vilken stödnivån är på A- och B-området. Stödet till svinsektorn utgör ett bra exempel. Där kördes stödnivån ner i hela landet trots att man kunde ha bibehållit den oförändrad på C-området.
På A- och B-området utbetalas i de flesta fall det maximala stöd som kommissionen gett Finland rätt att betala. Det minskar samtidigt rörelsefriheten på C-området eftersom en högre stödnivå där skulle öka differensen mellan de olika stödnivåerna och därmed också kunna snedvrida konkurrensen. Det bör därför ligga i alla jordbrukares intresse, oberoende av region, att få en fortsättning på artikel 141 som löper ut i och med utgången av år 2003. En fortsättning som garanterar en bestående stödform och en stödnivå som skapar grund för att bedriva jordbruk i hela landet.
Närmare upplysningar: Tage Ginström
Tel. 0400 601 510