Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 24.11.2024
 Grattis Siv
9.1.2009 / Landsbygdens Folk
Världsmarknadspriserna på vete stiger
Priset på vete runt om i världen verkar vara på väg uppåt. Veteterminen för mars på Matif-börsen i Paris hade i mitten av veckan redan stigit med hela 11 procent sedan årsskiftet. Priset låg i onsdags på nivån 151 euro per ton. Det är inte bara det nya året som bjudit på höjningar, utan vändningen kom redan i mitten på december. En liknande trend märks också på Chicago-börsen där vetepriserna stigit med 26 procent på 20 dagar.
Bakom den stigande trenden ligger åtminstone den torka som drabbat grödorna i Argentina och södra Brasilien under den senaste tiden. I prognoser från slutet av året minskas skördeutsikterna för vete i Argentina med en miljon ton.
En annan faktor som säkert påverkar börspriserna för vete är kvalitetsfaktorn. De svåra skördeförhållanden runt om i världen under senaste skördesäsong gör att utbudet av vete som inte fyller kraven för brödvete är stort.
Trots att veteskörden var rekordstor verkar det som om utbudet av de bästa vetepartierna redan håller på att minska. Det bidrar därför till att terminspriserna, som gäller för vete av hög kvalitet, håller på att stiga. Utbudet av fodervete kan ytterligare öka eftersom våta skördeförhållanden i Australien drar ner kvaliteten.
Vanligtvis brukar handeln kring jul och nyår vara rätt lam också på den internationella marknaden. I år har omsättningen varit större, bland annat har Pakistan köpt in 600.000 ton vete och Saudiarabien har höjt sina planerade inköp i december från 500.000 ton till 800.000 ton. Båda affärerna ligger enligt marknadsanalytiker utanför de vanliga rutinerna.
Torkan i Sydamerika verkar också fått igång spekulationer på sojamarknaden, vilket drivit upp sojapriserna i USA till de högsta nivåerna sedan i början av oktober. Vädret under de två första veckorna i januari kommer att vara viktiga för både soja- och majsproduktionen i Argentina och Brasilien. Regn skulle nämligen behövas för att sådden skall slutföras som planerat, de grödor som redan har såtts lider svårt av torkan.
En faktor som kan dra ner priserna för soja är de stora osålda lagren som ännu finns på gårdarna i Argentina. Myndigheterna slog nämligen tidigare på en exporttull för soja för att främja odling av andra grödor, vilket gjorde att odlarna protesterade genom att inte sälja sin sojaskörd.
För havrens del är siffrorna däremot inte lika positiva, åtminstone inte ännu. I Chicago har priserna stigit med 8 procent sedan årsskiftet, men nivån ligger ändå på samma nivå som den var i slutet av 2006. Kanada hade en rekordskörd av havre senaste år vilken mer än väl räcker till för efterfrågan också i USA.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab