|
9.1.2009 / Landsbygdens Folk
Tjeckien vill bädda för CAP efter år 2013
Tjeckien har tagit över EU-ordförandeskapet efter Frankrike, och presenterade på tisdagen sitt program för de kommande sex månaderna. Inom jordbruket vill Tjeckien lägga tyngdpunkten vid jordbrukspolitikens utformning efter år 2013, förenklingen av CAP samt handelspolitiska frågor.
Tjeckien får som andra nya EU-land efter Slovenien ta hand om EU-klubban. Det kan emellertid bli en svår uppgift efter Frankrikes färgstarka insats. Inrikespolitiska problem ställer också till med svårigheter. Det är känt att Tjeckiens president Vaclav Klaus är Europas mest euroskeptiska statschef. Klaus förbindelser med Bryssel präglas av en stor portion misstro och presidenten har inte gjort någon hemlighet av att han personligen finner EU-ordförandeskapet onödigt.
Premiärminister Mirek Topolánek kan därför få en besvärlig sits som EU-ordförande. Presidenten och hans premiärminister uppges inte ha mycket till övers för varandra, men de två toppolitikerna lär ända ha nått ett slags borgfred om hur EU-representationen ska skötas.
Topolánek vill under Tjeckiens ordförandehalvår lägga tonvikten vid frågor kring ekonomi, energi och externa relationer. Han blir den första EU-ordföranden som får knyta kontakt med USA:s nye president Barack Obama.
På jordbrukets område vill Tjeckien aktivt främja diskussionerna om EU:s gemensamma jordbrukspolitik efter år 2013. Målet är en jordbrukspolitik som hushåller effektivt med de tillbudsstående ekonomiska resurserna, ökar jordbrukarnas konkurrenskraft och lägger grunden till en förstärkt position för EU:s jordbruk och livsmedelsindustri på den öppna, globala marknaden.
Dessa områden har en direkt koppling till debatten om framtiden för de direkta gårdsstöden och jordbrukspolitikens första pelare, jordbruksstöden, efter år 2013, heter det i Tjeckiens EU-plan.
Det nya ordförandelandet eftersträvar jämlika villkor för både gamla och nya EU-länder. Tjeckerna vill vidare förbättra reglerna för skyddade ursprungs- och härkomstbeteckningar. Högt på listan står också arbetet med att förbättra jordbruksprodukternas kvalitet.
Det tjeckiska ordförandeskapet vill fortsätta att förenkla reglerna för EU:s jordbrukspolitik. Man kommer också att införliva de nya besluten inom ramen för den så kallade hälsochecken i jordbrukspolitikens regelverk.
Tjeckerna kommer därtill att initiera en debatt om en omdefiniering av begreppet "mindre gynnade områden" i samarbete med EU-kommissionen. Man efterlyser också en konstruktiv diskussion kring landsbygdens utveckling.
Under våren aktualiseras också den nya växtskyddslagstiftningen. Andra viktiga frågor under våren gäller informationen om livsmedel till konsumenterna, djurskydd i samband med slakt och virkeshandeln inom EU.
Tjeckiens ordförandeperiod avslutas som vanligt den sista juni, varefter Sverige står i tur att leda EU fram till årets slut.
|
|