|
2.1.2009 / Landsbygdens Folk
Nordliga stödet frikopplas helt för svin och fjäderfä
Några dagar före jul uppnådde jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) en överenskommelse med EU:s lantbrukskommissionär Mariann Fischer Boel om en fortsättning på det nordliga stödet enligt artikel 142. Överenskommelsen innebär en total frikoppling av det nordliga stödet till den enmagade sektorn.
Varken SLC eller ÖSP godkänner överenskommelsen. Också MTK har meddelat sitt nej till uppgörelsen. Överenskommelsen innebär att Finland skickar ett ändrat förslag enligt kommissionens begäran, men det sker alltså utan SLC:s och MTK:s medverkan. Det ursprungliga förslaget som Finland skickade till kommissionen i somras hade producentorganisationerna ställt sig bakom.
Stödet till svin och fjäderfä frikopplas helt från och med det här året, så som i 141-stödet. Stödet kommer att utbetalas enligt gårdsvisa referensmängder, som huvudsakligen bestäms enligt det antal djurenheter som utgjort grunden för stöd under 2007. Referensmängderna ska kunna ändras enligt samma grunder som i södra Finland.
Under vissa förutsättningar ska man kunna fastställa referensmängden enligt 2006, i fall 2007 har utgjort någon sorts undantagsår. Det ska även vara möjligt att beakta utvidgningar och nyinvesteringar som påbörjats före 2 augusti 2007 och slutförts inom 2008. Även återlämnande av produktionskapacitet till den berörda producenten ska kunna beaktas
Överenskommelsen innebär inte i sig att stödnivån inom den enmagade sektorn skulle sjunka så som i de södra delarna av landet. Beslutet innebär samma årliga betalningsfullmakt.
Vad gäller stödet till den enmagade sektorn hade Finland föreslagit en delvis koppling till produktionen även i fortsättningen. Enligt förslaget skulle 15,33 miljoner ha kunnat betalas ut som produktionsbundet stöd också i fortsättningen. Det här gick dock inte kommissionen med på.
Det omstruktureringsstöd inom svin och fjäderfä som man kan få på A- och B-områdena blir möjligt på C-området enligt samma villkor. Det betyder alltså att man ska kunna få ett stöd under två år enligt referensen, dock högst 20.000 euro årligen. Efter två år upphör sedan rätten till stödet helt.
Mjölkstödet blir flexiblare, så att gårdsvisa underskridningar av mjölkvoterna kan räknas till godo för de gårdar som överskrider sina kvoter inom stödområdet.
Finland föreslog även att stödsummorna kunde höjas i och med höjningen av mjölkkvoterna i hela unionen, men det kunde inte kommissionen acceptera. Kommissionen hänvisar till att det nordliga stödet inte kan utbetalas till en ökad produktion.
Kommissionen sänkte dessutom betalningsfullmakterna till 382 miljoner jämfört med nuvarande närmare 449 miljoner. Inom de sänkta fullmakterna ska dessutom vår möjlighet att betala ut ett nationellt stöd motsvarande cirka 24 miljoner euro rymmas. Den här möjligheten är en följd av de beslut som den nyligen avslutade hälsogranskningen kommer att innebära.
På de här ovannämnda punkterna måste Finland lämna in ett korrigerat förslag, som kommissionen kommer att ta ny ställning till under våren. Det betyder också att det kommer att dröja innan statsrådet kan fastställa alla de nödvändiga förordningarna kring det nationella stödet i år. Förhandlingarna om det nationella stödpaketet för i år fortsätter i all fall, detta alltså oavsett producentorganisationernas negativa inställning till överenskommelsen om det nordliga stödet.
Vad gäller de övriga delarna av överenskommelsen om 142-stödet så får de tillämpas enligt förslaget. Det betyder i korthet att stödet till idisslare, det vill säga nöt, tackor och hongetter samt till hästar kan fortsätta som hittills. Det samma gäller stödet till trädgårdsproduktionen och till växtodlingen. För växthusproduktionens del får Finland dock möjlighet att gradera stödet enligt företagets storlek, så som i 141-stödet.
Liksom på A- och B-områdena kan startstödet till unga jordbrukare höjas med 15.000 euro inom C-området. Höjningen utbetalas som räntestöd.
Inom investeringsstödet får vi även på C-området betala en miljon i investeringsstöd för ett projekt där tre jordbrukare deltar tillsammans och 750.000 euro för projekt där två jordbrukare är med.
|
|