|
2.1.2009 / Landsbygdens Folk
Frikopplingen största besvikelsen enligt Mats Nylund
Den största besvikelsen är att stödet till den enmagade sektorn nu frikopplas helt, fastslår ÖSP:s ordförande Mats Nylund om 142-uppgörelsen.
- EU-kommissionens beslut var visserligen inte oväntat, men det kommer att bli svårt att tillämpa ett frikopplat stöd som också ska vara ett långvarigt stöd, så som det är avsikten med hela det nordliga stödet. Beslutet innebär exempelvis att man inte kan betala ut stöd till ny produktion. Vi måste i alla fall sträva efter att hitta en lösning, så att stödet kan bli långvarigt, men det blir ingen lätt uppgift.
- Även sänkningen av betalningsfullmakterna var en besvikelse, men där är den praktiska betydelsen kanske inte så avgörande i nuläget, fortsätter Mats Nylund. Efter några år skulle vi dock ha haft nytta av ett större svängrum för det nationella stödet. Nu minskar i stället manöverutrymmet framöver.
- Till saken hör att vi har en diskussion på gång ända upp på statsministernivå om att all vår åker borde odlas. Då borde ju också all åker vara berättigad till stöd. Men i dag har vi upp till cirka 70.000 hektar som inte har rätt till samma stöd som vår övriga åkermark. Om den här arealen blir stödberättigad i framtiden och vi inte har större fullmakter så kan det leda till att hektarstödet minskar.
- Logiken haltar i och med att EU:s medlemsländer i samband med hälsogranskningen just kom överens om att Finland har rätt att betala ut ett visst nationellt stöd. Någon vecka senare skär sedan kommissionen i betalningsfullmakterna. Juridiken är i alla fall sådan att vi inte skulle ha haft möjlighet att betala ut mer än de 382 miljoner som fullmakten för det nordliga stödet nu täcker.
- Vad gäller mjölkstödet så är det mest negativa att vi inte fick möjligheter att betala ut stödet för de tilläggskvoter vi kommer att få, fastän det beslutet inte var helt oväntat heller. Det är i vilket fall som helst inkonsekvent att EU prackar på oss fler kvoter, men vi får inte betala stöd för dem. Däremot är det en positiv sak att vi i fortsättningen har möjlighet att höja stödet per kvotliter enligt fullmakterna i det nordliga stödet. Det gör att vi inte behöver koncentrera oss så mycket på mjölkkopremier på C-området.
- En annan bra sak är att vi får betala stöd också för de gårdsvisa överskridningarna av kvoterna, så länge vi inte betalar för mer än kvotmängden på hela C-området, fortsätter ÖSP-ordföranden. Det betyder sänkta kvotpriser och därmed sänkta kostnader.
- Vad gäller uppgörelsen överlag blir jag i alla fall tvungen att hänvisa till min företrädare Nils-Anders Granviks varningar för en ökad produktion på C-området, säger Mats Nylund. Avsikten med stödet enligt artikel 142 är uttryckligen att bevara en produktion, inte att öka den.
- Med hänvisning till det som har hänt inom den enmagade sektorn står vi inför en stor fråga att ta ställning till: det finns i dagens läge några ansökningar om investeringsstöd för väldigt stora mjölkgårdar på upp till 400-500 koplatser. Frågan är nu om vi i framtiden ska betala ut stöd till sådana gårdar på samma villkor som mindre familjejordbruk - eller om vi måste införa en gradering i det nationella stödet, vilket vår lagstiftning ger möjlighet för. Diskussionen har redan startat och vi borde ta ställning till villkoren för de här gårdarna inom de närmaste månaderna.
|
|