Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
2.1.2009 / Landsbygdens Folk
Dålig lönsamhet kan ge räntebefrielse
Jord- och skogsbruksministeriet beslöt senaste vecka utvidga räntefriheten för så kallade statliga lån som beviljats ur Gårdsbrukets utvecklingsfond. Hittills har det varit möjligt att få en tidsbegränsad befrielse från att betala ränta om jordbrukaren råkat ur för betalningssvårigheter som har berott bland annat på naturkatastrof, brand, en familjemedlems död eller sjukdomsfall. Räntefriheten utvidgas nu så att den också omfattar gårdar som råkat i ekonomiska svårigheter av en del andra orsaker.
Som motivering för räntefriheten godtas i fortsättningen bland annat exceptionellt dålig lönsamhet för den produktionsgren som gården bedriver produktion inom, oväntat anpassnings- eller förändringsbehov som beror på marknadsförändringar och ekonomiska svårigheter som beror på husdjurssjukdomar eller motsvarande orsaker.
Den sökande skall förete en utredning om orsakerna till de ekonomiska svårigheterna. Samtidigt skall även skulder, förmögenhet och betalningsberedskap utredas. Ministeriet har gett Landsbygdsverkets tjänstemän fullmakt att godkänna räntebefrielser för statslånen vid de centrala penninginrättningarna.
Den ränta som blir obetald under den räntefria perioden dras av från ränteförmånen.
Räntefrihet kan endast beviljas för statliga lån. Uppskov med amorteringar kan beviljas på både statliga lån och räntestödslån.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab