Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
2.1.2009 / Landsbygdens Folk
Omfattande lättnader i EUs växtskyddspaket
Manglingarna om EU:s nya växtskyddspaket mellan EU-parlamentet, rådet och det franska EU-värdskapet resulterade strax före jul i en kompromiss med betydande lättnader för jordbruket. De nya reglerna förbjuder emellertid 22 substanser som kan framkalla cancer eller skada arvsmassan.
Enligt parlamentets ansvariga rapportör, tyskan Christa Klaß, medför den uppnådda kompromissen betydande lättnader för jordbruket och kemiindustrin, som hade förberett sig på det värsta.
- Enligt en svensk studie försvinner endast 22 av 500 tillgängliga substanser från marknaden. Det borde alla kunna leva med, anser Klaß. Hon tillägger att lagpaketet höjer säkerheten för såväl användare, konsumenter som miljön.
Enligt det nya förslaget ska substanser som kan skada arvsmassan och fortplantningen förbjudas. Detsamma gäller cancerframkallande ämnen, förutsatt att deras inverkan inte kan betecknas som försumbar.
Neurotoxiska och immuntoxiska ämnen samt så kallade endokrina disruptorer - substanser som kan misstänkas störa hormonbalansen - ska försvinna från marknaden om de anses medföra signifikanta risker. Här lyckades förhandlarna mildra förslaget så att ett direkt förbud kunde undvikas. I stället kan extra säkerhetsmarginaler fastställas. Ifrågavarande substanser kan också beviljas ett undantagstillstånd för upp till fem år, i det fall att substansen anses vara nödvändig för bekämpningen av ett allvarligt hot mot en odlingsgröda.
En omstridd punkt utgör gruppen endokrina disruptorer, eftersom en strikt vetenskaplig definition de facto saknas. EU-kommissionen ska under en period av fem år slå fast vad som egentligen menas med begreppet.
Experter befarar att många triazoler kan försvinna från marknaden som en konsekvens. Triazoler är en central substans inom bekämpningen av svampinfektioner.
Produkter som innehåller bestämda ämnen som kan klassificeras som skadliga, måste ersättas av andra medel, förutsatt att lämpliga alternativ står till buds. På denna punkt fick parlamentet emellertid igenom sin vilja att övergångstiden ska sänkas från fem till tre år.
Avsikten är att etablera en enhetlig säkerhetsnivå i hela EU-området. För ändamålet indelas EU i tre regionala zoner. Om en produkt beviljas tillstånd i ett EU-land, kan den godkännas i alla andra länder inom samma zon. Men växtskyddsmedlen ska fortfarande godkännas nationellt.
Varje användare av bekämpningsmedel måste kunna påvisa sin färdighet att handskas med substansen. Också försäljare av växtskyddsmedel förpliktas att informera användarna om riskerna. De redskap som används för spridning av växtskyddsmedel ska besiktas vart tredje år.
Växtskyddspaketet ska på begäran av EU-parlamentet säkerställa, att de tillåtna substanserna inte medför några inacceptabla akuta eller kroniska effekter för bipopulationer.
Växtskyddskompromissen är ännu ett informellt avtal mellan EU-parlamentet och rådet. I januari ska EU:s miljöministrar ta officiell ställning till avtalet. EU-parlamentet röstar i plenum den 14 januari. Om allt går enligt planerna, träder bestämmelserna i kraft från år 2012.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab