|
12.12.2008 / Landsbygdens Folk
Omstridda paragrafer i lagen om gårdsstöd skrivs om
Den har varit en långkörare i riksdagen, frågan om hur stödrätterna skall hanteras för de arrendeåkrar som hade ett gällande arrendeavtal då lagen om gårdsstödet trädde i kraft. Problemen gäller den omtvistade paragrafen 20 i lagen om gårdsstöd. I den ursprungliga paragrafen sägs det att stödrätterna skall återgå till arrendegivaren då arrendeavtalet tar slut, om avtalet inte förlängs eller parterna kommer överens om annat. Detta gällde enbart kontrakt som hade gjorts innan lagen trädde i kraft.
Denna formulering har EU-kommissionen varit missnöjd med, eftersom kommissionen anser att stödrätterna skall följa med de aktiva jordbrukarna och inte gå tillbaka till markägarna. Den finländska lagen i dess nuvarande form anses strida mot grundprinciperna i systemet med gårdsstöd.
Men nu verkar det som om ärendet äntligen får en lösning. Riksdagens jord- och skogsbruksutskott nådde senaste fredag enighet om ett utlåtande kring frågan. I det enhälliga utlåtandet föreslås att de nuvarande momenten 3 och 4 i paragraf 20 slopas.
Istället föreslås en formulering som säger arrendeavtalet skall jämkas enligt de regler som finns i jordlegolagen, om parterna i arrendeavtalet inte kommit överens om överföringen av stödrättigheter. I den föreslagna lagtexten förtydligas ännu att jämkningen skall tas i bruk om avsaknaden av en överenskommelse om överföringen leder till "oskäligheter" med hänsyn till bland annat avtalsparternas berättigade förväntningar.
Som exempel på vad som kunde menas med berättigade förväntningar nämner utskottet i sitt utlåtande fall där utarrenderaren är aktiv jordbrukare och tillfälligt har arrenderat ut mark till en annan part som fick stödrätter när gårdsstödssystemet trädde i kraft.
I sitt utlåtande har jord- och skogsbruksutskottet också följt de linjedragningar som grundlagsutskottet gjorde i frågan tidigare i år. Eftersom jord- och skogsbruksutskottet var enigt i sitt utlåtande är utsikterna goda för att lagändringarna nu också går igenom i riksdagen.
|
|