Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
5.12.2008 / Landsbygdens Folk
Oklara beslut om Ely-placering
Vasa drog det kortare strået i dragkampen om var huvudorten för den nya närings-, trafik- och miljöcentralen Ely skall vara i Österbotten. Huvudorten för den nya centralen blir Seinäjoki, men det är meningen att den verksamhet och de arbetsplatser som nu finns i Vasa skall bevaras. En skild plan skall göras senare för hur utbudet av tjänster i de två städerna kommer att se ut i framtiden.
Det blev klart i onsdags då ministerarbetsgruppen för förvaltning och regionutveckling under ledning av Mari Kiviniemi (c) träffades. Men i ett uttalande efter mötet sade minister Kiviniemi att arbetsplatserna stegvis kommer att överföras till Seinäjoki vartefter som personal pensioneras i Vasa. Den tolkningen accepteras inte av sfp:s ordförande Stefan Wallin som säger att en aktiv överflyttning av arbetsplatser till Seinäjoki inte ingår i överenskommelsen.
Wallins missnöje ledde till att de fyra partiordförandena i regeringen sammanträdde på torsdagen för att diskutera frågan. Resultatet av mötet var inte klart då LF gick i tryck.
- Självfallet beklagar vi att huvudorten blev Seinäjoki, men det viktigaste är att arbetsplatserna och servicen på svenska kan bevaras i Vasa, kommenterar sfp-riksdagsmannen Mats Nylund.
Den största tvisten i ministerarbetsgruppen då det gäller arbetsuppgifterna för den nya Ely-centralen handlar om det arbete som den nuvarande miljöcentralen och vägdistriktet sköter. Då det gäller de tjänster som jordbrukarna i Vasa-regionen främst utnyttjar, det vill säga de uppgifter som TE-centralen i dag sköter, så kommer fullvärdig verksamhet också att finnas i Vasa i framtiden. De funktionerna hotas inte direkt av flyttning till Seinäjoki.
- Vi kommer att finnas kvar i Vasa och vi kommer att ha lika bra service på två språk, säger Kaj Suomela som är chef för Österbottens TE-central. Vid mötet i onsdags behandlade ministerarbetsgruppen också ärendet om vart Mellersta Österbotten inkluderat Karleby skall orientera sig i framtiden. Något slutligt beslut gjordes inte, men en skrivning gjordes om att landskapsstyrelsens åsikt skall väga tungt.
Landskapsstyrelsen i Mellersta Österbotten beslöt nyligen, med knapp majoritet, att orientera sig norrut. Däremot är Karleby stad intresserat av att fortsätta samarbetet söderut, mot Vasa. Av de 66.000 invånarna i Mellersta Österbotten bor 46.000 i Karleby, vilket gör att stadens åsikt rimligen borde väga tungt. Beslutet i ministerarbetsgruppen var inte enhälligt och en remissrunda utlovas ännu innan slutliga beslut görs.
Mats Nylund är mycket missnöjd över risken att Karleby orienterar sig norrut.
- Idag har vi en god service på svenska både då det gäller TE-centralen och miljöcentralen. Om Karleby blir tvunget att orientera sig norrut så kommer vi att bryta sönder en fungerande servicestruktur.
Nylund konstaterar att det inte bara gäller svenskspråkiga jordbrukare i Karleby. Även jordbrukarna i Kronoby, Pedersöre, Jakobstad och Larsmo utnyttjar i dagens läge ofta TE-centralens och miljöcentralens tjänster vid betjäningspunkterna i Karleby.
Även Kaj Suomela är pessimistisk då det gäller betjäningen på svenska av jordbrukare i Karlebytrakten om centralorten för förvaltningen där blir Uleåborg.
- Det är inget bra mellanbokslut. I dagens läge sköter vi till exempel all service gällande miljöspecialstöd i Svenskösterbotten från Karleby. Resten av tjänsterna finns på svenska antingen i Karleby eller Vasa. Hur Uleåborg skall klara den uppgiften vet jag inte.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab