Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
28.11.2008 / Landsbygdens Folk
Hälsochecken kritiseras av Copa och Cogeca
Senaste veckas kompromiss om hälsochecken var ingen bra lösning. Kompromissen utgör ett hot mot jordbrukarnas inkomster, fastställer de europeiska jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca.
I en reaktion på den politiska kompromiss som de europeiska jordbruksministrarna senaste vecka enades om, uttrycker Copa och Cogeca stor besvikelse. Copa-ordföranden Jean-Michel Lemétayer anser att de åtgärder som slogs fast för de enskilda sektorerna ökar den ekonomiska otryggheten i den krissituation som de europeiska jordbrukarna befinner sig i.
- Detta är svårt att förstå. Den stigande moduleringssatsen kommer omedelbart att sänka jordbrukarnas inkomster. Ingen kan vara lycklig över denna kompromiss, tillägger Lemétayer.
Copa-ordföranden Gert van Dijk tolkar kompromissen som ett steg i riktning mot en nationaliserad jordbrukspolitik.
- Vi behöver mer än någonsin en gemensam och mindre komplicerad europeisk jordbrukspolitik. En noggrann genomgång av texten tyder emellertid på färre gemensamheter i CAP, som blir allt krångligare och svårare att förklara för normala medborgare, säger van Dijk.
Det förefaller som om EU skulle hålla fast vid marknadsförvaltningens huvudinstrument, som emellertid körs ned till noll.
- Man borde inte glömma att jordbrukspolitiken ska utgå från ett centralt mål - att trygga konsumenterna en stabil och pålitlig livsmedelsförsörjning, framhåller van Dijk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab