|
21.11.2008 / Landsbygdens Folk
Bondens sparvecka väckte uppmärksamhet
Kostnaderna inom jordbruket stiger, medan producenternas andel av priserna sjunker. Speciellt priset på gödselmedel, energi och foder som kraftigt har stigit under det senaste året, har lett till en ohållbar situation för producenterna. Samtidigt ökar handelns och industrins andel av matpriserna.
Det var det budskap Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ville få ut till konsumenterna genom regionala jippon under den här veckan som utlysts till "Bondens sparvecka". Om budskapet gick hem återstår att se, men kampanjen lyckades åtminstone väcka uppmärksamhet i de lokala medierna och på gator och torg mötte de aktiva bönderna förståelse och sympati.
- Jag tycker att bondens andel av priset är för liten. Nu går en för stor del av priset till mellanhänderna, fastän bonden borde få en skälig ersättning. Det handlar ju om bondens lön för arbetet, sade pensionären Sinikka Vilenius i Borgå.
I Vasa sade sig KPO:s verkställande direktör Arttu Laine förstå böndernas lönsamhetsproblem, men några prishöjningar i affärerna för att få upp producentpriserna kan han inte tänka sig. Han konstaterade att det egentligen inte är handeln som bestämmer priserna utan konsumenterna.
- Det är konsumenterna som är kungar och bestämmer var och vad de ska handla. För oss gäller det att hålla så konkurrenskraftiga priser att de handlar hos oss.
Utdelning av rågbröd och morötter vid de olika evenemangen togs väl emot, även då när bönderna klippte bort en liten bit av rågkakan som motsvarar deras andel av brödpriset - 5 procent.
Ekenäsbon Karl Franck oroade sig för hur det skall gå för de finländska jordbrukarna i framtiden.
- Det känns också märkligt att jordbrukarna har det svårt och antalet jordbrukare minskar, samtidigt som det finns många svältande människor i världen.
I Helsingfors delade NSP ut broschyrer och frågekort till många intresserade. "Jag får 10 euro - vad får du?" frågar äggproducenten på ena sidan av kortet. Svaret finns på den andra: "Du får alla ägg du äter på ett år, 10 kg."
- Men det där måste ju vara när alla kostnader dragits av, eller? frågade en av besökarna efter att ha bekantat sig med bondens andel av mjölkpriset.
- Nej. Med den summan ska djuren utfodras och gärna skulle man vilja utveckla verksamheten också. Dessutom borde det bli något över att leva på, svarade Toini Malmström från Esbo.
- Det var för tusan inte mycket som blir kvar åt er. Det måste finnas många snikna mellanhänder, kommenterar pensionerade byggarbetaren Pentti Moilanen på Åbo torg och gav sitt andliga stöd för en generösare jordbrukspolitik.
ÅPF-ordföranden Anders Englund tyckte att Sparveckan var ett bra initiativ av SLC. Han är också belåten med att de åländska konsumenterna mer och mer tycks fråga efter närproducerade varor. Åtminstone på Åland tycks många också vara beredda att betala lite mer för de lokalproducerade livsmedlen.
- Men i en lågkonjunktur börjar förstås alla titta mer och mer på priserna. Inte bara odlarna utan också konsumenterna är pressade, säger Englund.
|
|