Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
20.11.2008 / SLC
JSM/YTR: En handbok i nyttjande av biprodukter från småskaliga slakterier publicerad
Temagruppen MatFinland har gett ut en handbok i hur man nyttjar och destruerar biprodukter från småslakterier. Målet är att förbättra och öka nyttjande och hantering av slaktrester från småslakterier och styckningshallar och göra de därmed sammanhängande bestämmelserna mer klarare. Handboken hjälper småföretagen att utveckla verksamheten. Även andra aktörer som samarbetar med småslakterier och styckningshallar, såsom myndigheterna inom livsmedels- och miljölagstiftningen, kan dra nytta av handboken.

Det finns ca 90 småskaliga slakterier i Finland. På omkring 60 slakterier slaktas det svin, nötkreatur och/eller får. Av dessa slakterier ligger 45 procent i Västra Finland, Egentliga Finland, Satakunta och Vasaregionen. Evira för register över godkända EU-anläggningar och småskaliga anläggningar i köttbranschen. Registret finns på webbplatsen: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valvonta_ja_yritt__j__t/hyv__ksytyt_laitokset/

Enligt livsmedelslagen 23/2006 får man på ett småskaligt slakteri för nötkreatur, svin, får och getter slakta 20 djurenheter per vecka och 1 000 per år. På ett småslakteri kan årligen slaktas t.ex.1 000 nötkreatur eller 6 666 tackor eller 1 430 suggor eller galtar.

Samarbetsprojektet Småskaliga slakterier i Norden, som är ett led i programmet Ny nordisk mat, har medverkat till publiceringen av handboken. Samarbetsprojektets mål är att utveckla vidare omvärlden för slakterierna i Sverige, Norge, Island och Finland.

För det praktiska arbetet svarade en arbetsgrupp med företrädare från Evira, Avdelningen för livsmedel och hälsa vid jord- och skogsbruksministeriet, temagruppen MatFinland samt forskaren Marja Lehto från Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi som redigerade handboken. Företrädare för miljömyndigheter har också kommit med kommentarer.
Innehållet i handboken har utarbetats enligt de gällande bestämmelserna i oktober 2008.
Handboken kan läsas och skrivas ut på adressen: www.ruokasuomi.fi – oppaat ja ohjeet (på finska).

Mer information:
koordinatorn för temagruppen MatFinland Heidi Valtari, tfn 0400 487 160, heidi.valtari@utu.fi
 
Pressmeddelandet kan läsas på: http://www.mmm.fi/sv/index/ministeriet/pressmeddelanden/081120_pienteurastamo.html
 

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab