|
31.10.2008 / Landsbygdens Folk
Arbetsgrupp stöder kommunal jordbruksförvaltning
Arbetsgruppen som bereder stödförvaltningen i framtiden stannade på sitt möte i onsdags för att jobba vidare med den så kallade "kommunmodellen" i den fortsatta beredningen. Gruppen har tid på sig till årsskiftet.
- Den kommunala modellen betyder att man kommer att ta emot stödansökningarna i kommunerna också i fortsättningen, säger SLC:s representant i arbetsgruppen Tage Ginström. Men det kommer att ställas krav på storleken på de enheter som sköter jordbruksförvaltningen. Troligtvis kommer ett riktgivande värde att fastställas för hur många jordbrukare som ska höra till ett förvaltningsområde och eftersom det sannolikt är få enskilda kommuner som kommer att nå den gränsen måste man samarbeta över kommungränserna.
Arbetsgruppen började jobba förra vintern och stannade för att närmare utreda två alternativ: det ena enligt en regional förvaltningsmodell där staten har ansvaret och det andra enligt den kommunala förvaltningsmodellen, där det kommunala samarbetsområdet har en landsbygdsnäringsmyndighet.
De målsättningar som arbetsgruppen ställt upp skulle enligt Tage Ginström kunna förverkligas i båda modellerna, men den kommunala modellen anses flexiblare och närmare den enskilde jordbrukaren. Det viktiga är att lantbrukssekreterarna skulle ha sina nuvarande uppgifter kvar, men i större enheter. Det innebär att avstånden mellan jordbrukarna och myndigheterna blir något längre, det gäller då att till exempel ordna med mottagningar i olika delar av kommunerna.
En annan fråga man kommer att diskutera är i vilken mån lantbrukssekreterarna ska kunna syssla med andra uppgifter än de direkta stödfrågorna, vilket skulle ge större flexibilitet. Från producenthåll och kommunernas sida har man krävt att tjänstemännen ska kunna syssla också med andra frågor. I den regionala modellen skulle de utsedda tjänstemännen koncentrera sig helt och hållet på stödfrågorna.
Då arbetsgruppen valde modell spelade också kostnaderna en viss roll: I fall man stannat för den statliga, alltså den regionala förvaltningsmodellen, skulle nya tjänster ha behövts inom den statliga sektorn, medan kommunerna så som tidigare kommer att stå för en del av kostnaderna i den kommunala modellen. Den kommunala modellen blir således billigare för staten.
Arbetsgruppen är en av de grupper som går vidare från den utredning som Kaj Suomela presenterade senaste vinter.
|
|