|
24.10.2008 / Landsbygdens Folk
Utan inmatningstariffer ingen lönsamhet i biogas
Miljötillståndet är klart, anhållan om investeringsstöd är inlämnad och ett eget kapital på över 200.000 euro finns. Nu finns det bara en hake för att Lillby Biogas ska börja bygga sitt biogaskraftverk: Ett regeringsbeslut om inmatningstarifferna.
Det låter i och för sig enkelt. Redan i regeringsprogrammet sägs nämligen att staten ska stöda bland annat biogas från lantbruket. Men. För ett par veckor sedan sade näringsminister Mauri Pekkarinen att regeringen funderar på att koncentrera stödet med inmatningstariffer i sin helhet till vindkraften.
Med det uttalande slog han också, åtminstone tillfälligt, undan fötterna vad lönsamheten för biogas från lantbruket beträffar.
- Just nu kan vi inget annat än vänta. Vi har gjort vad vi kan. Utan ett statligt stöd i form av inmatningstariffer finns det ingen lönsamhet i biogas. Vi kan heller inte sätta igång och börja bygga förrän det finns ett sådant beslut. Det finns ingen bank eller annan finansiär som är beredd att ställa upp om det inte finns garantier för inmatningstarifferna, säger Anders Villbacka som är vd för aktiebolaget Lillby Biogas.
Lillby Biogas kalkylerar med ett försäljningspris på mellan tre och fem cent per kilowatt. Men ingen driver ett biogaskraftverk med sådana priser. Här kommer alltså behovet av statens garanterade inmatningstariff in i bilden. Villbacka säger att det talats om en tariff på 18 cent per kilowatt. Ännu när den siffran nämndes så fanns biogasen med som ett alternativ för inmatningstariffer.
- Nu verkar det dock så att man på ministeriet är redo att offra biogasen till förmån för vindkraften. Vi vill inte på något sätt åt vindkraften, men vi anser att man i stället för att ta bort tarifferna helt för ett alternativ kunde sänka priset på inmatningstariffen något över hela linjen så att det räcker åt alla, säger Torbjörn Ede som sitter i styrelsen för Lillby Biogas.
Industrirådet Sirkka Vilkamo på näringsministeriet säger att orsaken till att man nu i första hand diskuterar inmatningstariffer för vindkraft är att det är enklare att införa tariffer för vindkraft än för till exempel biogas.
- Produktion av vindkraft sker mera på enahanda grunder. Dessutom producerar vindkraft enbart el. Då är det också enklare att slå fast tarifferna så de blir rättvisa. Då det gäller biogas så sker produktionen under så många olika förutsättningar. Vid biogasproduktion får man förutom el också värmeenergi. Därför borde också tarifferna anpassas till de olika förutsättningarna.
Dock säger Vilkamo att energiproduktion med biogas nog också kommer att stödas. Hur det kommer att ske är ännu ett frågetecken.
- Då det gäller biogas ska ingenting uteslutas ännu. Det kan bli inmatningstariffer, men det kan också bli någon annan form av stöd, till exempel högre investeringsstöd. Det viktigaste är att vi hittar modeller som är ändamålsenliga och fungerande.
Näringsminister Mauri Pekkarinen har begärt utredningar både kring inmatningstariffer och alternativa stöd för vindkraft och för andra kraftkällor.
- Vad vindkraften beträffar vill han ha svar i mars. För de övriga energikällorna ska utredningarna vara klara till sommaren. På basen av de lösningar som sedan väljs ska man stifta en lag. Förhoppningsvis ska allt vara klart i början av 2010.
|
|