Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 4.12.2024
 Grattis Barbro, Barbara
17.10.2008 / Landsbygdens Folk
Det värsta börjar vara över på köttsidan
Efter ett av de svåraste åren i nyare tid inom både svin- och nötköttsproduktionen ser det nu ut som om det finns orsak att hysa förhoppningar om en bättring. På SLC:s slaktdjursutskotts möte i onsdags kunde verkställande direktören för Österbottens Kött Stefan Saaristo berätta att flera faktorer talar för detta; bland annat har det internationella marknadsläget förbättrats.
- Dessutom håller foderpriserna nu på att sjunka, det är helt klart att de låga spannmålspriserna måste ge utslag i sjunkande priser på köpfodret, säger utskottets ordförande Tomas Långgård. Trots detta är produktionskostnaden för hemmaproducerat foder fortfarande hög.
Vad gäller EU:s inre marknad för svinkött så har volymen minskat och i flera av medlemsländerna förutspås minskningen vara kännbar.
- I Danmark är minskningen kring 15 procent och Polen blir nettoimportör på svinkött, medan landet tidigare varit nettoexportör.
När det gäller den danska minskningen så lär en stor del dock bero på att Danmark har exporterat livdjur. Det är alltså produktion som i praktiken flyttas någon annanstans.
På världsmarknaden talar det till EU:s fördel att dollarn har stigit i värde gentemot euron. Det är dollarn som är handelsvalutan också i EU:s handel med tredje land. En starkare dollar fördyrar också USA:s agerande på exportmarknaden.
Bland hotbilderna återfinns finanskrisen och hur den inverkar på konsumtionen i olika delar av världen.
- På vårt inhemska plan har vi dessutom frikopplingen av stödet från produktionen, säger Tomas Långgård.
- Det är för tidigt att säga vad den kommer att leda till, hur prisbildningen påverkas och hur balansen på smågrisar utvecklas.
Det finns för tillfället ännu ett överskott på smågrisar, detta trots att smågrisförmedlingen har minskat totalt. Enligt Stefan Saaristo skulle det i alla fall finnas ett behov av fler som tar emot grisar eller av nyinvesteringar i slaktsvinsstall.
Under det här svåra året har produktionen faktiskt ökat med tre procent, trots att man direkt strävat efter en minskning.
- Ökningen beror delvis på att avkastningen per sugga har förbättrats. Många suggor har skickats till slakt, men de bästa suggorna har hållits kvar i produktionen, säger Tomas Långgård.
När det gäller futurerna har de gått ner litet i Tyskland och Danmark. Man räknar dock med att läget stabiliserar sig under nästa år.
På nötköttssidan har produktionen minskat med hela 11 procent, vilket hålls som en betänklig utveckling. Läget ser dock ut att stabiliseras mot slutet av året och på nästa års sida.
Konsumtionen har gått ner vilket antas bero på att priset på värdedelarna har stigit.
- Nästa steg blir att försöka få upp priset på mindre värdefulla delar, till exempel malet kött. En sak som i övrigt borde inverka positivt på prisbildningen är att lagren är små både för svin och nöt. Dessutom är exporten lönsam för förädlingsindustrin.
Vad gäller EU:s hälsogranskning var utskottet överens om att Finland måste jobba för att hålla bindningen till produktionen inom nötköttssektorn på samma nivå som nu. En producentdelegation med Tom Jungerstam från SLC uppvaktade i tisdags jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) om den saken.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab