Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
19.9.2008 / Landsbygdens Folk
Frankrike vill bibehålla skyddsnät för jordbruket
Den franska regeringen dryftar redan jordbrukspolitiken efter år 2013 och vill ta upp frågan till diskussion under hösten. Fransmännen vill omvandla det nuvarande stödsystemet till ett skyddsnät mot prisfluktuationer och klimatbetingade risker.
Med sitt initiativ vill Frankrikes jordbruksminister Michel Barnier reagera på den kritik som har riktats mot jordbruksstödet i en situation där priserna för jordbruksprodukter stiger.
Barnier anser att jordbruket är en bransch som inte kan jämföras med industrin. Jordbruket har sina egna mekanismer. Det handlar om mat, inte om bilar eller datorer. Marknadskrafterna ska inte få bestämma över livsmedelssäkerheten, säger jordbruksministern.
Utgångspunkten är att EU också efter år 2013 ska ha en stark jordbruksbudget. En av huvudmålsättningarna är att låta medlemsländerna själva fördela jordbruksstöd mellan gårdarna i eget land, utgående från ramar i en gemensam jordbrukspolitik.
Barnier vill bygga om stödsystemet till ett slags försäkring som ska skydda jordbrukarna mot extrema prishöjningar och risker som är förknippade med väder och klimat. Medlemsländerna skulle få styra en del av jordbrukets direkta stöd till särskilda fonder.
Detta skulle förverkligas genom att ta bort stöd från de jordbrukssektorer som drar ekonomisk nytta av marknadens prisstegringar, vilket nu har varit fallet inom spannmålsodlingen. Stöden fördelas i stället till sektorer som det inte går lika bra för.
Prisfluktuationerna bör jämnas ut eftersom de drabbar jordbrukets sektorer ojämnt. De senaste prisstegringarna har varit bra för spannmålsodlarna. Förlorare är till exempel gris- och fårproducenter, som drabbas av stigande kostnader för fodret.
Men stödet till spannmålsodlarna får på inga villkor strykas helt och hållet, inskärper Barnier. Marknaderna är instabila och det är långtifrån säkert att prisnivån i längden stannar på en hög nivå.
EU-kommissionen vill skrota interventionen, men Barnier tror att systemet kan bevaras. Vissa förändringar måste i alla fall göras. Systemet ska inte få utnyttjas som en mekanism för dumpning av produkter som marknaden inte vill ha.
Barnier vill också trygga livsmedlens kvalitet. Importerade jordbruksprodukter måste hålla samma standard för hälsa och hygien som livsmedel från EU:s egen produktion. Enligt Barnier ska detta inte uppfattas som ett försök till protektionism. Det är en rättvisefråga mellan Europas jordbrukare och producenter i resten av världen. Dessutom kräver de europeiska konsumenterna produkter av hög standard.
Den franska regeringen vill utnyttja sitt EU-värdskap till att redan nu slå fast konturerna för jordbrukspolitiken efter år 2013. Idéerna ska bollas mellan värdland, kommission och ministerråd under hösten. Barnier hoppas på en kompromiss med kommissionen innan årets slut.
Frankrike är EU:s största mottagare av jordbruksstöd, men Barnier avvisar påståendena att hans regering skulle dra hemåt. Efter EU:s budgetreform år 2013 kommer också Frankrike att bli en nettobetalare inom EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab