|
12.9.2008 / Landsbygdens Folk
Ont om lösningar för krisande fårsektor
EU-krismötet för fårsektorn i franska Limoges blev ingen omedelbar framgång. De samlade politikerna medgav villigt att den europeiska fårskötseln dras med enorma problem och en miserabel lönsamhet. Men några konkreta lösningar syntes inte till.
Mötet hade sammankallats av EU-värdlandet Frankrike, vars jordbruksminister Michel Barnier betecknade situationen inom fårskötseln som ytterst allvarlig. De 34.000 franska fåruppfödarnas genomsnittliga nettoinkomst sjönk senaste år med 28 procent. Medelinkomsten i branschen är numera runt 700 euro netto och det är ingenting man bygger framtidsperspektiv på, varnade Barnier.
Lika illa ställt är det i de andra fårproducerande EU-länderna. Höga kostnader för foder och energi samt förluster i samband med blåtungeepidemin har drabbat branschen hårt. Produktionen av fårkött har minskat med 20 procent i EU de senaste femton åren. Liberaliseringen av världshandeln har påskyndat krisen för de europeiska fårproducenterna.
På plats i Limoges, Frankrikes viktigaste fårskötselregion, var jordbruksministrarna från Spanien, Storbritannien, Irland och Rumänien. Dessutom medverkade parlamentariker från flera länder, samt representanter från producentorganisationerna.
Några konkreta åtgärder kunde ministrarna inte utlova. Minister Barnier aviserade emellertid sin avsikt att ta upp fårskötselns problem vid ministerrådets möte i november.
Flera irländska och brittiska representanter betecknade trots allt arrangemanget som ett positivt framsteg. Branschens problem har lyfts fram i dagsljuset. Nu måste EU komma överens om ett stödpaket, sade Nigel Miller från NFU Scotland.
Man passade också på att kritisera EU:s beslut att införa en elektronisk märkning av får och getter från den första januari 2010. Det har ingen producent råd med längre, sade Padraig Walshe från den irländska producentorganisationen IFA.
Den obligatoriska märkningen ska gälla i länder med mer än 600.000 får eller 160.000 getter. I övriga länder, bland annat Finland, berörs endast djur som exporteras.
|
|