Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
12.9.2008 / Landsbygdens Folk
Presidentvalet försenar USAs jordbrukspaket
USA:s nya jordbrukspaket Farm Bill godkändes i juni, men reformen kommer knappast genomföras i sin helhet innan den nya presidenten tar över. Enligt jordbruksminister Ed Schäfer kan alla direkta stöd sannolikt betalas ut i tid, men det nya inkomstförsäkringssystemet riskerar att bli fördröjt. En orsak är att jordbruksministeriet behöver nya datorer och nya program för att genomföra förändringarna. Men pengarna är slut.
Omställningen av jordbrukspolitiken kostar enligt ministeriet 200 miljoner dollar. Men kongressen förutsätter att 55 miljoner dollar ska räcka. Nu har ministeriet begärt tilläggsanslag av kongressen.
Ett annat problem är att Farm Bill blev starkt fördröjd. Paketet skulle ursprungligen godkännas redan i maj men hela beslutsprocessen fick tas om efter ett fatalt misstag av beredningen. Och på grund av det förestående presidentvalet måste en del åtgärder vänta till januari, eftersom den nya administrationen först ska tillsätta sina tjänstemän i jordbruksministeriet.
Enligt Schäfer bemödar ministeriet sig om att få ut de direkta stöden till jordbrukarna inom utsatt tid. Bekymmer vållar däremot det nya inkomstförsäkringssystemet ACRE, en av de största nyheterna i reformen.
För att fungera, borde ACRE tas i bruk i god tid före vårsådden, men regelverket är invecklat och det är osäkert om systemet kan införas i sin helhet genast. Möjligen måste en del av de administrativa åtgärderna skjutas upp och behandlas retroaktivt för det första året.
Farm Bill 2008-2012 har utsatts för häftig kritik från såväl EU som WTO. Trots små steg i riktning mot en begränsning av vissa stöd, utökar Farm Bill antalet stödberättigade produkter och i vissa fall höjs stödnivåerna.
Det nya jordbrukspaketet anses ha potential att snedvrida världshandeln. Enligt EU:s agrarkommissionär Mariann Fischer Boel står den nya Farm Bill i konflikt med Doha-rundans strävanden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab