Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 söndag 5.5.2024
 Grattis Ulrik
5.9.2008 / Landsbygdens Folk
Gårdsövervakningarna löper som planerat
48 procent av årets övervakningar var helt klara i slutet av förra veckan. Övervakningarna fortskrider som de ska och torde inte fördröja stödutbetalningarna.
- Mellan 60 och 80 procent av övervakningarna på gårdarna är gjorda, men uppgifterna är inte ännu inmatade på datorn. Enligt TE-centralernas representanter är det inga problem att nå vårt mål att 90 procent av övervakningarna ska vara helt avklarade i slutet av september, säger Tommi Kämpe vid Landsbygdsverket.
- Det finns förstås en liten risk att om väderleken i september är riktigt dålig försvåras övervakningsarbetet.
Övervakningarna har fortskridit i samma takt som de senaste åren, trots att en del TE-centraler haft en större arbetsmängd än innan. Tommi Kämpe berättar att lantbrukarna i år haft svårare att uppfylla miljöstödets krav på skyddsremsor och dikesrenar.
- Många har även i år också haft problem med flyghavre. I och med tvärvillkorssystemet får flyghavre på åkern också en större inverkan på det slutliga stödet.
Enligt EU:s regler ska minst fem procent av alla gårdar som får stöd övervakas. I Finland görs detta med en liten marginal, så att minst 5,25 procent av gårdarna på varje TE-centrals område övervakas.
Om det i samband med föregående års stödövervakningar uppdagas att den angivna åkerarealen kastar med mer än tio procent på över fem procent av de gårdar som övervakas, ökar andelen gårdar som övervakas följande år. Detta är EU-kommissionens krav.
I år granskas därför dubbla antalet gårdar vid TE-centralerna i Nyland, Norra Karelen, Mellersta Finland, Kajanaland och Lappland.
- Vi var lite oroliga för hur övervakarna vid de här fem TE-centralerna skulle hinna med den större arbetsbördan, men det har gått bra tack vare att övervakare från andra TE-centraler har hjälpt till.
Också på Åland är andelen gårdar som övervakas högre än 5,25 procent. I år övervakas 7,5 procent av de åländska gårdarna.
- På Åland är det i allmänhet ett fyrtiotal gårdar som övervakas årligen. Det räcker med små arealfel, alltså ett kast med något ar, på några gårdar för att det följande år ska bli en ökad övervakning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab