Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2008 / Landsbygdens Folk
Försäljning av gödsvin för export leder till förlust av nationella stöd
I statsrådets förordningar om det nationella stödet till södra Finland och det nordliga stödet sägs att djur som är berättigat till slaktbaserat stöd bör slaktas i ett slakteri som är godkänt av Livsmedelssäkerhetsverket eller i småskaliga slakterier som godkänts av livsmedelsövervakningsmyndigheterna i kommunen. Slaktvikten bör dessutom vara minst 61 kg.
Levande gödsvin som i år exporteras t.ex. till Ryssland berättigar inte till nationellt stöd uppger man på jord- och skogsbruksministeriet. Detta eftersom slakten inte sker i ett slakteri som fyller ovannämnda kriterier. För att stödet skall kunna betalas ut förutsätts dessutom att man får tillgång till slaktvikterna och granskningslistor med tanke på övervakningen.
Dessutom bör man lägga märke vid att det kan uppstå problem när det gäller uppfyllandet av kriterierna för gårdens husdjursstatus. Det antal djurenheter som under år 2008 berättigar till nationellt stöd påverkar husdjursstatusen i vissa andra stödformer år 2009.
Om det på grund av exporten inte uppstår tillräckligt många stöddugliga djurenheter för det nationella stödet i förhållande till åkerarealen, övergår gården i LFA:s nationella tilläggsdel till växtodlingsgård och mister därmed för ifrågavarande år rätten till husdjursförhöjningen i LFA:s tilläggsdel samt rätten till frikopplat stöd och hektarstödet för husdjursgårdar.
Hur grunderna och beräkningen av djurenheterna kommer att påverka gårdens husdjursstatus gällande LFA:s nationella tilläggsdel fr.o.m. år 2009 har ännu inte fattats, d.v.s. hur djurantalet 2009 påverkar stödet år 2010.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab