|
29.8.2008 / Landsbygdens Folk
Snabba åtgärder behövs för att rädda svinsektorn
Höj konsumentpriset och producentpriset. Omförhandla avtalen mellan slakterierna och handeln. Omförhandla avtalen mellan producenter och slakterier. Stoppa fryst importkött som säljs som färskt. Ett statligt krispaket för trängda producenter.
Det här är åtgärder som borde förverkligas för att få produktionen av griskött lönsam igen, förklarar Tomas Långgård, som är ordförande för SLC:s slaktdjursutskott.
Han går hårt ut mot Pouttu och Järvi-Suomen Portti, som genom att importera fryst griskött från Tyskland och Danmark stört marknaden.
- De importerar tiotals ton fryst kött per vecka. Köttet tinas upp, marineras och säljs som färskt kött till de finländska konsumenterna. Det djupfrysta köttet får de billigt, eftersom det inte går åt på den tyska och danska marknaden.
Saken behandlades på MTK:s svinutskotts möte förra veckan. Där kom det fram att det i andra EU-länder inte är tillåtet att sälja kött som en gång varit fruset som färskt kött.
- Vi kommer att arbeta för att också det finländska regelverket förbjuder detta.
Minst 20 cent borde producentpriset på slaktsvin höjas på kort sikt, uppskattar Långgård. Han ser det som ett ljus i tunneln att producentpriset ändå höjts, nyligen har A-gruppen höjt med 2+2 cent och Snellman med 2+3 cent. Men höjningen borde gå snabbare.
- Om det höjs med två cent i taget borde höjningen ske varje vecka för att vi ska hinna nå EU:s medelpris innan det svänger neråt igen.
EU:s producentpris på griskött har varit stigande, men prisökningen har nu stannat upp. I Tyskland var medelpriset på slaktsvin 1,85 euro, i Spanien 1,72 och i Sverige 1,69 euro vecka 33. Det finländska medelpriset samma vecka var 1,47 euro, det näst lägsta. Det lägsta priset betalades i Danmark, 1,41 euro. Medelpriset för EU-27 var 1,73 euro.
- Min åsikt är att de fyra seriösa förädlarna - HK, Atria, Saarioinen och Snellman - borde bilda en gemensam front och klämma åt handeln så att de får ett bättre pris därifrån. Exporten börjar nu dra bättre till bland annat Ryssland och Japan, och köttlagren minskar. Jag tycker att förädlarna hellre kan utnyttja de befintliga exportkanalerna om den finländska handeln inte är beredd att höja priserna.
På MTK-utskottets möte dryftades också möjligheten till ett statligt krispaket för grisproducenter.
- En del gårdar är i den situationen att de inte kan betala för fodret.
Både SLC och MTK har representanter i ministeriets arbetsgrupper, som arbetar för att hitta lösningar som snabbt lättar på kostnadstrycket inom svinsektorn. Det som en gård med svåra lönsamhetsproblem kan göra redan nu är att ansöka om ett amorteringsfritt år.
|
|