Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
29.8.2008 / Landsbygdens Folk
Kadaverkostnaderna mer än fördubblades
Kostnaden för att bli av med ett nötdjur som dött på gården har stigit från 33 euro till 80 euro (plus mervärdesskatt). Höjningen gäller från och med den 1 augusti. Direktör Taina Aaltonen på Evira motiverar prishöjningen med att Honkajokis priser för uppsamling av nötkadavren aldrig tidigare stigit och att statens subvention av den totala summan har minskat.
I verkligheten har summan för transport och förstörelse av nötkadaver bara stigit med 5 euro, men förhållandet mellan producentens och statens andel av slutsumman har ändrat radikalt. Tidigare betalade staten 132 euro eller 80 procent av den totala summan på 165 euro för nötkadavren. Nu betalar staten 90 euro eller 53 procent av den totala summan på 170 euro som Honkajoki tar för kadavrens transport och förstörelse. Producentens andel har motsvarande stigit från 20 till 47 procent.
Aaltonen tillägger att fortfarande är statens subvention för nötdjurskadavren mer än för svin- och fjäderfäkadavren som subventioneras till 40 procent. Höjningen på avgiften för producenterna motiverades också med de höga bränslepriserna.
Aaltonen medger att det verkar mycket då kostnaden för producenten ökat med det dubbla och funderar om höjningen borde ha gjorts stegvis längs med åren. Aaltonen påpekar att det ändå för den genomsnittliga producenten bara gäller ett avhämtat djur per år.
Nu är priset på en död kalv och ko det samma. Under hösten kommer Evira att förhandla med Honkajoki för att komma fram till ett kilogrampris eller mängdpris så att till exempel fem kalvar motsvarar en ko.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab