Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2008 / Landsbygdens Folk
Arlakoncernen slutförde Ingmanaffären
Arla Foods köper resten av aktierna i Arla Ingman, som blir ett helägt dotterbolag från och med 28 augusti. Köpet är planerat sedan länge. För ett och ett halvt år sedan köpte Arla Foods 30 procent av aktierna i privatägda Ingman Foods, med option att köpa resterande del inom tre år. Genom att dela upp förvärvet i två steg har Arla velat etablera sig gradvis på den finländska marknaden.
- Vi har använt tiden till att lära känna den finländska marknaden bättre och öka kontakterna med de finländska mjölkbönderna. Och nu tar vi det avslutande steget i den här affären, säger Hans-Åke Hammarström, Arla Foods Nordenchef.
Diskussioner ska föras med Arlas samarbetsmejerier och lokala mjölkbönder om ett ännu närmare samarbete i framtiden. Hur det samarbetet kommer att se ut är dock inte klart.
- Det kan handla om de samarbetsformer vi har i dag, eller någon form av delägarskap, liknande den modell vi har i Storbritannien. Men det är ett beslut som de finländska bönderna måste fatta, säger Hammarström.
Arla Foods är ett andelslag som ägs av danska och svenska mjölkproducenter, så Hammarström konstaterar att man inom bolaget är vana med att det är bönderna som fattar besluten.
- Jag vill ändå göra klart att vi tycker att samarbetet fungerar helt utmärkt som det är i dag, så från Arlas sida ställs inga krav på förändringar. Vi vill att mjölkbönderna ska vara nöjda, och vill höra deras synpunkter på hur samarbetet kan förbättras. Vi är lyhörda för förslag.
Arla Ingman vill framöver köpa upp åtminstone samma mängd mjölk som i dag, men helst mera. Mjölkanskaffningen sköts liksom hittills i samarbete med glasstillverkaren Ingman Ice Cream, som är i familjen Ingmans ägo. Mjölken levereras av cirka 1.300 finländska mjölkproducenter.
Förvärvet av resterande aktier medför enligt Hammarström inte några struktur- eller personalförändringar i Finland. Verksamheten fortsätter som hittills. Även namnet Arla Ingman kvarstår, åtminstone tillsvidare.
Arla Ingman är det näst största mejeriföretaget i Finland. Bolagets omsättning uppgår till cirka 300 miljoner euro och dess marknadsandel är 20 procent. Företaget sysselsätter cirka 500 personer. Arla Ingman har lokala produktionsanläggningar i Sibbo, Kuusamo, Lappträsk, Kitee och Urjala samt samarbetsmejerier i Tavastehus och Suonenjoki.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab