Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2008 / Landsbygdens Folk
Tyrolens mjölkbönder hoppas på finländskt stöd
Avvecklingen av mjölkkvotsystemet hotar mjölkproduktionen i Tyrolens bergstrakter. Traktens bönder och Österrikes regering kämpar för en fortsatt mängdreglering av mjölkproduktionen. Man hoppas på stöd av bland annat Finland, som delvis befinner sig i samma båt.
Avvecklingen av mjölkkvoterna är ett reellt hot mot bergstrakterna, fastställer producenterna i Tyrolen. De österrikiska bergsböndernas organisation Tyroler Bauernbund vill kämpa för att regionala mjölkproducenter också i fortsättningen ska förbli konkurrenskraftiga.
Ett starkt stöd har producenterna i sin jordbruksminister Josef Pröll, som ännu inte har givit upp kampen om en fortsatt reglering av mjölkproduktionen. Pröll understryker att mjölkproduktionen är en av de viktigaste hörnstenarna för landets bergsregioner.
Det börjar emellertid bli ont om bundsförvanter i EU. Vid sidan av Österrike är det endast Finland, Tyskland, Slovenien och Grekland som ännu förespråkar ett fortsatt kvotsystem. Österrikarna hoppas att länderna tillsammans kan försvara sina intressen.
Bergsbönderna har nyss skrivit ett brev till agrarkommissionär Mariann Fischer Boel. Huvudbudskapet i skrivelsen till Bryssel är att mjölkproducenter i bergstrakter och andra utsatta områden går under om kvotsystemet avskaffas helt efter år 2015.
En av undertecknarna, Anton Steixner, jordbrukare, politiker och lokal producentbas, framhåller att jordbruket i bergsregioner och motsvarande områden står inför ett till synes olösligt problem. Om kvotsystemet inte kan räddas, måste mindre gynnade områden kompenseras, säger Steixner. Möjligheterna år många. Mjölkkobidrag och betespremier, kompensation för transporter för insamling av mjölk och stöd till mejerierna, är några förslag som Bryssel gärna kunde överväga.
Jordbruksminister Pröll instämmer. EU får inte lämna oss i sticket. EU-kommissionen är skyldig att presentera ett kompensationsprogram om avvecklingen blir verklighet, säger han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab