Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
29.8.2008 / Landsbygdens Folk
EU håller krismöte om fårskötseln
Det går bakåt med EU:s får- och getsektor. Den främsta anledningen är de stigande produktionskostnaderna som minskar lönsamheten. EU-värdlandet Frankrike har kallat in ett krismöte för fårnäringen i början av september.
Antalet får och getter minskar snabbt i EU-länderna. Enbart i Skottland har fårpopulationen sjunkit med en miljon djur under de senaste tio åren. En liknande utveckling noteras i de stora fårproducerande länderna Spanien, Frankrike, Storbritannien och Irland. Men det är inte bara EU som har problem. I Nya Zeeland överger producenterna fårskötseln för lönsammare sektorer som mjölkproduktionen.
Frankrikes jordbruksminister Michel Barnier har nu sammankallat ett tvådagars krismöte för fårnäringen. Mötet börjar den fjärde september i Limoges, som är belägen i ett område med omfattande boskapsskötsel. Jordbruksministrar från flera EU-länder väntas till mötet. Inbjudna är också politiker och tjänstemän från Sverige och Tjeckien, som nästa år står i tur att leda EU, samt agrarkommissionär Mariann Fischer Boel.
Avsikten är att politikerna ska dryfta olika möjligheter att skapa hållbara rambetingelser för fårskötseln i Europa. Ett av de största problemen är de låga intäkterna. Inkomstnivån inom fårskötseln hör till de lägsta inom hela jordbruksnäringen. De räcker inte på långt när för att balansera upp stigande kostnader för foder och energi.
Toppmötet i Limoges kommer att diskutera förutsättningarna att öka stödet till fårsektorn. De franska värdarna vill dessutom intensifiera forskning och utveckling samt titta på olika möjligheter att stöda marknadsföringen av fårkött.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab