Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
22.8.2008 / Landsbygdens Folk
Lönsamhetskris i hela lantbruksbranschen
Lönsamheten har rasat i år, trots högre producentpriser. Alla produktionsinriktningar inom jordbruket och trädgårdssektorn drabbas. Boven är de förhöjda produktionskostnaderna och utsikterna för en svag skörd.
Enligt färska förhandsuppgifter från MTT:s lönsamhetsbokföring sjunker lönsamhetskoefficienten från fjolårets 0,6 till 0,36 i år.
Intäkterna ökar med cirka 3 procent i år. I snitt är intäkterna per gård cirka 122.600 euro. Av detta utgör stöden en dryg tredjedel.
Utgifterna växer med hela 13 procent, i genomsnitt till 106.800 euro per gård. Jordbruksinkomsten, alltså ersättningen som företagarna får för sitt eget arbete och det egna kapitalet, blir således 15.800 euro. Det är den lägsta inkomsten på tio år.
Minst lönsamt är det att producera trädgårdsprodukter, nötkött och griskött. Lönsamhetskoefficienten för trädgårdsnäringen och nötköttproduktionen är nära noll, vilket innebär att det knappt bildas någon jordbruksinkomst över huvud taget. I jämförelse går det bättre inom mjölk- och spannmålsproduktionen: för dessa inriktningar är lönsamhetskoefficienten cirka 0,45.
Lönsamheten sjönk på alla stödområden och är ungefär lika dålig i hela landet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab