Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
22.8.2008 / Landsbygdens Folk
Ökad granskning får inte försena stödutbetalningen
SLC:s styrelse har skickat ett brev till jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila. Styrelsen är orolig att det ökade antalet granskningar kan leda till försenade stödutbetalningar om granskningarna drar ut på tiden. Därför förutsätter SLC att tillräckliga resurser frigörs för att sköta övervakningarna så att jordbrukarna kan få sina stöd enligt den "normala" tidtabellen.
Om den elektroniska stödansökan kommer att gälla hela landet nästa år ifrågasätter styrelsen den snabba tidtabellen. Styrelsen anser att man ännu nästa år borde hålla sig till ett projekt, liksom i år, men i ett större antal kommuner. Dessutom borde införandet av den elektroniska stödansökan hållas kvar vid sidan om pappersansökan så länge att myndigheterna och jordbrukarna blir bekanta med systemet.
Blankettombudens ansvar oroar SLC som anser att myndigheterna skall ordna skolningstillfällen för jordbrukarna.
Styrelsen undrar om det finns tillräckligt med personal att sköta övergången till en elektronisk stödansökan. Personalbristen kommer att öka ytterligare då kompetent personal flyr Landsbygdsverket som flyttar till Seinäjoki. Tidtabellen kan bli ytterst stram om 142-beslutet drar ut på tiden.
Dessutom uttryckte styrelsen oro för lantbrukssekreterarnas ställning. SLC har som klar ståndpunkt att lantbrukssekreterarna i kommunerna utgör en ytterst viktigt kontaktperson för jordbrukarna. Om myndigheterna går in för att sköta förvaltningen på annat sätt, och därmed fjärma sig från jordbrukarna, skulle jordbrukarna ställas i en situation med ökat ansvar och ökad osäkerhet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab