Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
22.8.2008 / Landsbygdens Folk
Diversifieringsstödet obekant för många betodlare
Diversifieringsstödet är ett förhöjt investeringsstöd, som kan beviljas åt sockerbetsodlare med basleveransrätt säsongen 2006/2007. Avsikten med stödet är att sporra utvecklingen av alternativ till sockerbetsodling och sockerproduktion.
Diversifieringsstödet är ett investeringsstöd för företag. Principerna är likartade som för övriga företagsstöd för landsbygden, men stödet är högre, i regel 35 procent av de godtagbara utgifterna. Den maximala stödsumman per projekt är 200.000 euro.
Markku Alm vid Egentliga Finlands TE-central berättar att det hittills kommit in under tio ansökningar.
- Projekten handlar främst om bioenergi och olika former av värmeföretagande, såsom försäljning av biovärme eller värmeråvara. Även turismföretag har ansökt om stöd för att satsa på bed&breakfast-logi.
Liksom övriga företagsstöd är diversifieringsstödet knutet till de linjedragningar som de regionala TE-centralerna gjort enligt landsbygdsprogrammet. TE-centralerna besluter självständigt om hur företagsstöden styrs, det vill säga vilken typ av företag som stöds i en viss region.
Markku Alm nämner som exempel att det finns TE-centraler som valt att inte bevilja investeringsstöd för vårdföretag, eftersom stödet anses flytta över redan existerande arbetsplatser från den offentliga sektorn till den privata i stället för att skapa nya jobb.
- Också olika former av entreprenad, såsom vägunderhåll och snöröjning, är svårt att få investeringsstöd till.
Ansökan om diversifieringsstödet pågår fortlöpande. De projekt som stöds ska vara slutförda inom september 2010. Den sista stödraten ska vara utbetald före 30.9.2011. Men när stödet börjar betalas ut är fortfarande oklart, trots att stödansökningar har kunnat lämnas in sedan i våras.
Problemet är att myndigheterna inte förberett utbetalningen. Pengarna till diversifieringsstödet tas från garantifonden för jordbruket, medan de övriga företagsstöd för landsbygden finansieras med medel från fonden för landsbygdsutveckling. Trots att principen för stöden är den samma kan samma utbetalningssystem därför inte användas.
- Men det lönar sig att lämna in sin ansökan nu ändå. Utgifterna som uppkommer efter att stödansökan lämnats in är stödberättigade, påminner Markku Alm. Utgifter som uppkommit innan stödansökan lämnats in beaktas inte när stödet beviljas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab