Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
22.8.2008 / Landsbygdens Folk
EU:s grismarknad på väg mot stabilisering
EU:s grismarknad har lugnat ner sig betydligt, trots att avvecklingen av exportbidragen ännu inte har gjort sig märkbar. Men grisproducenterna kan se fram emot bättre tider. Det billiga grisköttets tid är förbi, åtminstone tillsvidare, förutspår den tyska marknadscentralen ZMP. De senaste veckorna har trycket på utbudssidan minskat och prisnoteringarna har stabiliserats.
Tyska ZMP utgår från att grisproduktionen i EU totalt sett är på väg nedåt. I de stora produktionsområdena i de gamla EU-länderna kommer nedgången med en viss fördröjning. Den stora omställningen väntas under slutet av året och en bit in på nästa år.
Till en början kan produktionen till och med öka något. En trendvändning börjar märkas först under hösten. Men i Östeuropa står producenterna redan på bromsen som en reaktion på det dyra fodret och uteblivna vinster. Köttproduktionen kommer att minska betydligt i dessa regioner, vilket innebär en klar avlastning av EU-marknaden som helhet.
I de gamla EU-länderna vänder trenden nedåt i oktober, förutspår ZMP. Statistikerna stöder sig på siffror från de tio största producentländerna, som motsvarar ungefär en tredjedel av marknaden. För de övriga länderna saknas ännu tillförlitlig statistik.
Prognosen bygger på den kraftiga avvecklingen av antalet avelssuggor och det minskade antalet dräktiga suggor i de ledande produktionsländerna.
I Polen, Tyskland, Spanien, Danmark, Nederländerna, Rumänien, Ungern och Tjeckien har antalet avelssuggor minskat med 9,4 procent, till 11,18 miljoner djur. Antalet dräktiga suggor har sjunkit med tio procent, jämfört med våren 2007.
Enligt ZMP har antalet suggor inte på långa tider minskat så drastiskt som detta år, och fenomenet gäller praktiskt taget i hela Europa.
Nedgången i utbudet förstärks sannolikt under årets sista kvartal. I förhållande till fjolåret kan grisproduktionen sjunka med upp till fyra eller fem procent. ZMP-experterna medger att siffrorna delvis kan ha anknytning till en förnyelse av populationen. Dessutom går trenden mot fler smågrisar per sugga. Det oaktat kan man räkna med en förstärkt utbudsminskning i EU.
Marknaden börjar redan förbereda sig på ett knappare utbud. Priset på slaktsvin har stigit med trettio procent sedan början av året. I Tyskland noterades ett pris på 1,80 euro under vecka 33, vilket har förbättrat stämningen bland producenterna betydligt.
Enligt experterna är det svårt att bedöma hur högt priset kommer att stiga, innan efterfrågan i inland och utland börjar svikta. Men sannolikt stannar priset på en högre nivå, åtminstone ett tag framöver, menar ZMP.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab