Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2008 / Landsbygdens Folk
Budgetförslaget vidare till mangling
Budgetförhandlingarna mellan jord- och skogsbruksministeriet och finansministeriet är i hamn. Ersättningen för rovdjursskador samt ändringen av jordbrukets elskatteklass skapade mest diskussion.
JSM anser att anslaget för rovdjursskador bör höjas. Om det lagförslag som behandlas av riksdagen godkänns försvinner självrisken för rovdjursskador, vilket motiverar att mera pengar reserveras för att ersätta skador. Dessutom har antalet rovdjursskador ökat. Ministerierna nådde inte en kompromiss.
Vad gäller energiskattelättnader för jordbruket vill JSM att de 8 miljoner euro som finns kvar av de knappt 20 miljoner euro som tidigare öronmärkts för ändamålet ska kunna användas. Dels skulle pengarna användas för att justera nivån på återbäringen av bränsleaccisen uppåt, vilket JSM vill sker redan nästa år. Dels vill JSM använda pengarna för att ändra elskatteklassen för jordbruk inklusive trädgårdsnäringen.
- Jordbruk är i dag i samma skatteklass som hushåll. Meningen är att jämställa jordbruk med övrig industri, som har en lägre energiskatt, förklarar statssekreterare Jouni Lind. Detta kräver en lagförändring från finansministeriet.
I det stora hela var jord- och skogsbruksministeriets budgetförslag enhetliga. Som LF rapporterade förra veckan har riksdagens höjning av vissa poster tidigare år har inte beaktats i det aktuella budgetförslaget.
- Vi är bundna av de tidigare spikade budgetramarna, konstaterar Lind. Men i budgetramarna 2010-2011 finns det möjlighet att justera anslaget exempelvis för rådgivningen, vars anslag riksdagen redan två år i rad höjt jämfört med det som föreslagits av statsrådet.
Diskussionen om ökade anslag för finansieringsfonden Makera var inte aktuell mellan ministerierna. JSM beräknar att de pengar som nu finns till förfogande räcker för att bevilja investeringsstöd nästa år. Även pengar för de tre nya specialmiljöstöden finns, enligt Lind.
Statsrådet samlas till budgetria onsdagen 27 augusti.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab