Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2008 / Landsbygdens Folk
SLC:s styrelse diskuterade budget och investeringsstöd
Nästa års statsbudget och särskilt anslaget för det nordliga stödet diskuterades på SLC:s styrelses senaste möte.
Styrelsen förutsatte att anslaget för det nordliga stödet utformas så att det finns medel som motsvarar det förslag gällande artikel 142 som Finland lämnat till kommissionen. Förhandlingarna med kommissionen om utformningen av artikeln är ännu i startgroparna.
På styrelsemötet i slutet av förra veckan väckte även investeringsstöden diskussion. Styrelsen krävde vidare garantier för att det finns tillräckliga anslag i finansieringsfonden Makera för att investeringsstöd ska kunna beviljas rättvist mellan produktionsinriktningar och regioner.
Styrelsen drog också upp SLC:s riktlinjer för vilka investeringsobjekt som ska stödas och nivåerna på stödet. Det är tänkt att alla de investeringar som erhåller investeringsstöd ska öppnas i oktober. SLC förhandlar om investeringsstöden med MTK och jord- och skogsbruksministeriet i slutet av nästa vecka.
Även den aviserade sänkningen av skatterna vid virkesförsäljning togs upp på mötet. Styrelsen anser att lättnaden borde gälla skatteårsvis, och därför träda i kraft retroaktivt från och med 1.1.2008 och inte 1.4.2008 som i förslaget.
För övrigt konstaterades att det behövs högre anslag för LFA- och miljöstöden, så att de åkrar som är på den så kallade väntelistan kan tas med i stödsystemet. Sådana åkrar är till exempel äldre nyröjningar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab