Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
15.8.2008 / Landsbygdens Folk
Transportkostnaderna och gödselpriset oroar betutskottet
- Alla transportavtal är inte klara, men det ser ut att bli en kraftig ökning av transportkostnaderna, säger Thomas Blomqvist.
SLC:s sockerbetsutskott konstaterade på sitt möte i måndags att den kraftiga höjningen av transportkostnaderna drabbar särskilt SLC:s område, där transportkostnaderna redan är höga.
- Vi förstår att bränslekostnaderna tvingar transportörerna att höja priset, men de ökade transportkostnaderna plus de höga gödselkostnaderna och det fastslagna priset på betor drabbar odlarna hårt, säger Blomqvist som är ordförande för utskottet.
Priset stiger sannolikt med en god bit över tio procent.
Det omstruktureringsstöd som betalas ut för att kvoterna för Säkyläfabriken minskar med 10 procent är ännu under arbete vid jord- och skogsbruksministeriet.
- Vi har fått kännedom om att det finns två alternativa förslag. Enligt det första skulle alla betodlare få en lika stor summa, det vill säga 10 procent av kvoten. Enligt det andra förslaget görs någon form av gradering, så att de som bor längre från fabriken får en större summa än de som bor nära Säkylä.
Både producentorganisationerna och jord- och skogsbruksministeriet förordade tidigare ett alternativ där de som bor längst från fabriken får den största delen av omstruktureringsstödet och de som bor allra närmast lämnas helt utan. Detta godkändes inte av justitiekanslern.
- Det råder olika uppfattningar om hur justitiekanslerns beslut ska tolkas: betyder det att ingen gradering får ske?
Förhandlingarna om avtalen om betschnitzeln pågår; parterna träffades senast i tisdags. Avtalen är öppna både för 2007 och för 2008. I förhandlingarna deltar även Finska Foder, som förra året sålde både färsk och torkad schnitzel köpt av Sucros, trots att Sucros och odlarna inte nått ett avtal och schnitzeln då tillhör odlarna.
- Vi hoppas ju på en lösning så fort som möjligt. I värsta fall avgörs schnitzelpriset för 2007 i rätten, säger Blomqvist.
- Det finns efterfrågan på schnitzel och vi odlare utgår från att kompensationen är skälig.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab