Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2008 / Landsbygdens Folk
Storproducenter planerar svinexport till Ryssland
Fem svinproducenter i Österbotten har gått ihop och bildat ett bolag som ska börja exportera gödsvin till Ryssland. Mikael Jansson som är vd för det nya aktiebolaget Finnish Meat ltd vill inte i det här skedet ännu gå ut med namnet på delägarna, men säger att det handlar om stora producenter.
Att man nu bildar ett bolag som siktar in sig på export har att göra med den låga prisnivån på den inhemska marknaden.
- Vi har under en längre tid konstaterat att det är alltför stor differens mellan producentpriserna i Finland och ute i Europa. Eftersom man tidigare exporterat både avelsdjur och smågrisar till Ryssland tänkte vi att man också kunde exportera gödsvin dit.
Företaget har kontakt med ett ryskägt slakteri i Viborg som är redo att börja slakta svin från Finland. Just nu pågår den byråkratiska pappersexercisen för att få igång exporten. Jansson säger att man anlitar experter och räknar med att alla papper ska vara klara så man kan komma igång med exporten om en dryg månad.
- I början satsar vi på ett par laster i veckan, men när det börjar rulla så kommer vi att exportera 1.500-2.000 svin i veckan.
Trots att de fem delägarna i det nya företaget är stora producenter har de inte svin så det räcker till för efterfrågan vid det slakteri de skall leverera till.
- Som en liten marknadsundersökning lade vi in en liten annons i Maaseudun Tulevaisuus senaste vecka. Responsen har varit enorm. Förvånansvärt många stora producenter har också tagit kontakt med oss.
De producenter som kontaktat det nybildade bolaget finns enligt Jansson från Kalajoki i norr och söderut jämnt fördelat geografiskt över hela landet. De fördelar sig också jämnt mellan slakterierna i landet.
Jansson säger att andemeningen med det nya företaget är att få upp producentpriserna och erbjuda en sund konkurrens.
- Finnish Meat ska inte generera någon större vinst. Klart att vi behöver en marginal för att det hela ska gå runt, men största delen ska gå till producenten. För att det ska bli intressant för producenterna att sälja till Ryssland så bör priset skilja sig avsevärt från det inhemska.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab