Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.8.2008 / Landsbygdens Folk
Gässen äter upp Pauls morötter
Gäss har på en dryg vecka ätit upp tio hektar av Paul Lillhannus morotsodlingar i Lappfjärd och Närpes. Tio hektar är mer än en fjärdedel av hans totala morotsodling. Hur mycket som är kvar då skörden kan påbörjas i nästa vecka återstår att se.
För odlingen i Närpes har Lillhannus gett upp hoppet med tanke på någon skörd. Där har gässen ätit upp allt som finns i morotsväg på den sju-åtta hektaren. I närheten av hemgården i Lappfjärd hoppas han ännu kunna skörda en del. Men han för en hård kamp både mot gässen och mot tiden.
- På kvällarna flyger gässen ut mot havet, men varje morgon är fälten fyllda med upp till tusen gäss. Det är enorma mängder morötter de vräker i sig på en dag. De går systematiskt tillväga och börjar i ena ändan och äter sig fram.
Gässen drar upp morötterna i blasten. Morötter av lämplig storlek äter de upp. Morötter som är för stora lämnas på marken att förstöras.
Lillhannus säger att han prövat all han kan komma på för att skrämma iväg fåglarna. Han har prövat med band och fågelskrämmor, men också med smällare av olika slag. Ingenting tycks hjälpa. En stund är gässen borta, sen kommer de tillbaka.
Gaskanoner som allmänt rekommenderas för att hålla fåglar borta har han också prövat. Men eftersom odlingarna finns rätt nära bebyggelsen blev smällandet en irritation också för folk.
Det som Lillhannus märkt är effektivast är att åka med terrängbilen över åkrarna. När bilen kommer skräms fåglarna iväg för en tid.
- Varannan timme kör jag med bilden över åkern. Varje gång återvänder de innan jag hinner ut på nästa runda. Tyvärr hinner man inte göra så mycket annat på dagarna när man ska hålla gässen borta. Allra effektivast skulle det ju vara om en person kunde stå på åkern hela tiden och skrämma iväg fåglarna när de landar. Men eftersom jag har odlingarna spridda är det en omöjlighet.
Lillhannus har varit i kontakt både med polisen och med jaktvårdsdistriktet. Han säger att poliserna som kom till platsen inte kunde tro vad de såg. Däremot kunde de inte komma med några råd för vad han skulle göra.
- Nej, det var närmast vad jag inte fick göra som de informerade mig om.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab