Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
8.8.2008 / Landsbygdens Folk
Riksdagens linjedragningar obeaktade i budgeten
Det är inte på många punkter som jord- och skogsbruksministeriets förslag till statsbudget för nästa år skiljer sig från finansministeriets. Däremot kommer beskärningarna i de mindre men viktiga anslagen jämfört med årets budget desto tydligare fram.
Bland sänkningarna finns anslaget till rådgivningen, som har sänkts med 750.000 euro jämfört med nivån i årets budget. Det samma gäller utvecklande av kvalitetssystem, som riksdagen höjde i årets budget med 200.000 euro jämfört med budgetpropositionen. Nu har anslaget åter sänkts till nivån i fjolårets proposition.
Beloppet på 80.000 euro som byanäten fick av riksdagen i årets budget är borta det också, liksom de folkvaldas höjning på 200.000 euro till 4H-verksamheten. I förslaget om anslag för främjandet av fiskerihushållningen är även Finlands yrkesfiskarförbund tillsvidare utan "sitt" bidrag på 100.000 euro.
Det här året har anslagen till skogen inte beskurits så som många gånger tidigare. Tvärtom har bidraget till skogscentralerna höjts med dryga 4,5 miljoner euro. Också anslaget för skogsförbättringar har höjts, med ett par miljoner.
Det här torde vara följden av de åtgärdsförslag som Esko Ahos skogsarbetsgrupp kom ut med i vintras, likaså att bidraget för enskilda vägar inom kommunikationsministeriets förvaltningsområde höjs till 23 miljoner euro nästa år.
SLC-basen Holger Falck oroar sig främst för investerings- och miljöstöden.
- Om vi ska ha ett rättvist investeringsstöd i hela landet och för alla produktionsinriktningar, så kommer de medel som finns till förfogande inom gårdsbrukets utvecklingsfond inte att räcka under denna regeringsperiod.
Holger Falck är även bekymrad för hur det ska gå med den utlovade förhöjningen av basmiljöstödet. Förhöjningen saknar nämligen ännu EU-kommissionens godkännande.
Vad gäller social- och hälsovårdsministeriets anslag finns det fortfarande inga anslag för semesteravbytarverksamhet inom pälsbranschen. Det här är en fråga som SLC tryckte på i fjol, både i anslutning till regeringsprogrammet och fjolårets budgetmangling.
Enligt social- och hälsovårdsministeriets planer får branschen dock ett avbytarsystem först 2010, och den tidtabellen har regeringen tydligen inte velat ändra nu heller.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab