Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
8.8.2008 / Landsbygdens Folk
Medvind för nötkött syns långsamt i producentpriset
- Jag är besviken över att de högre konsumentpriserna på nötkött inte just märkts i producentpriset, säger Tom Jungerstam, som är medlem i MTK:s köttutskott och SLC:s slaktdjursutskott.
- Priset på nötkött i allmänhet och särskilt på värdedelarna har stigit i affären, men producentpriset har bara stigit med knappt 20 cent under det senaste halvåret, säger han. I detaljhandeln har priset på nötfilé stigit med till och med 20 euro per kilo, vilket är en fördubbling av priset.
Jungerstam ger ett räkneexempel för att förtydliga sitt resonemang: Det finns cirka 16 kilo filé på en slaktkropp. När kilopriset i konsumentledet stigit med minst 10 euro blir merintäkterna cirka 160 euro per slaktkropp. Detta borde räcka till cirka 45 cent högre producentpris för hela slaktkroppen, som väger cirka 350 kilo.
- Därför köper vi producenter inte helt påståenden om att värdedelar bara utgör en liten del av helheten, nu när prishöjningen varit så markant på just dessa!
Vad gäller kritiken mot att högre konsumentpriser inte avspeglas på producentpriset påminner ÖK:s Stefan Saaristo om att:
- En värdedel är en värdedel, och deras betydelse är svår att räkna ut och överföra på producentpriset. Det finns mindre värda delar på nöt också som vi gör oss av med med förlust.
Saaristo tror att prisutvecklingen för nöt kommer att fortsätta positivt, men poängterar att alla priser ska tas från marknaden. LSO:s Olli Paakkala tror också på en positiv utveckling av priset på nötkött.
- Jag tror att vi på sikt kan höja producentpriset, men det sker litet i taget. I varje avtal har vi fått ett litet högre pris, säger Paakkala.
Paakkala är inne på samma spår som Saaristo när det gäller att överföra de höga konsumentpriserna i detaljhandeln på producentpriset.
- 55 procent av nötet säljs som malet kött och 4,5 procent som filé. Att få ett högre pris på det malda köttet är mycket svårt, eftersom det är en basvara som bjuds ut av många aktörer och som handeln använder som kampanjprodukt.
Tomas Gäddnäs vid Snellman konstaterar att finländarna vant sig vid billigt malet kött.
- Vi är tre stora aktörer och flera mindre aktörer som bjuder ut en snarlik produkt. Ingen av oss har lyckats få igenom sådana argument som skulle få handeln att betala ett högre pris för just vårt malda kött.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab