Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.8.2008 / Landsbygdens Folk
Gurkpriset långt i från tillfredsställande
- Priset på gurka var på en hygglig sommarnivå, men nu är det åter tryck på priset.
Det säger Ove Grandell, vd för Närpes Grönsaker. Ser man på priset under hela året hittills har det varit dåligt. I våras var producentpriset på gurka så lågt som 30-40 cent per kilo.
- Priserna stabiliserades under sommaren och i juli var producentpriset 90 cent per kilo. Jag vill inte säga augustipriset, eftersom det lever dagligen, men det är lägre än priset i juli, säger Grandell.
Orsaken till det låga priset är att utbud och efterfrågan inte möts.
- Dels har gurkarealen ökat, dels är producenterna tvungna att försöka få ut det mesta av sina odlingar för att kompensera de högre energipriserna.
Det är många faktorer som påverkar höstens pris, men i grunden är det utbudet som avgör, enligt Grandell.
- Vi är på gränsen till överproduktion hela tiden. Om vi lyckas kapa tio procent av produktionen finns möjligheten att få ut ett tillfredsställande pris. Hur produktionen inom den nära framtiden utvecklas beror främst på hur året-runt-odlarna väljer att odla.
Den nya växthusarealen som tagits i odling bidrar till överproduktionen nu, men behövs på sikt för att tillgodose behovet av färsk gurka och andra grönsaker.
- Åldersstrukturen bland odlarna medför att det inom 5-10 år finns färre odlare i branschen. Dessutom går konsumtionsvanorna mot att konsumera mera grönsaker.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab