Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.8.2008 / Landsbygdens Folk
Brännoljepriset sjunker inte i takt med råoljan
Torkningssäsongen närmar sig och priset på brännolja är högre än det någonsin tidigare varit. Däremot har råoljepriset under de senaste veckorna sjunkit till knappt 120 dollar per fat från toppen på 140 dollar per fat i mitten av sommaren. Kommer brännoljan nu också att bli billigare och borde jordbrukarna därför vänta med att beställa brännolja till torken?
- Brännoljan blir åtminstone inte genast billigare, svarar Jarmo Nupponen som är verkställande direktör för Olje- och gasbranschens centralförbund.
- Situationen i världen är nu speciell eftersom priset på mellandestillat - alltså diesel, brännolja och flygfotogen - är högre än på bensin. Det har aldrig tidigare hänt under sommarsäsongen, berättar Nupponen.
Nupponen berättar att det skattefria priset på brännolja i juni var 75 cent per liter, medan bensinpriset var 66 cent. I mitten på juli var konsumentpriset för lätt brännolja 102,3 cent per liter och för 95 oktanig bensin 157,5 cent per liter.
Orsaken till att brännoljan är så dyr ligger i ökad efterfrågan på mellandestillat bland annat i Kina och Indien. I Europa har dieselbilarnas popularitet också ökat och raffineringskapaciteten räcker i dagens läge inte till, vilket gör att diesel och brännolja måste importeras till Europa.
En svårighet som oljeindustrin har då den skall svara på den ökade efterfrågan av mellandestillat är sammansättningen av råoljan. Vid det första förädlingssteget av råoljan, destilleringen, separeras de olika fraktioner som finns i råoljan. Resultatet blir vissa bestämda proportioner gas, bensin, brännolja, tung brännolja och bitumen.
Hittills har den naturliga halten brännolja i råoljan räckt för att tillfredsställa efterfrågan. Nu måste brännolja istället framställas genom så kallad krackning. För denna process finns i dagens läge inte tillräckligt stor kapacitet globalt sett, vilket gör att brännoljan hålls dyrare än bensinen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab