Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
8.8.2008 / Landsbygdens Folk
Frankrike värmer upp direktivet om markskydd
Förslaget till EU-direktiv för markskyddet lades på is senaste höst, men nu vill ordförandelandet Frankrike återuppta förhandlingarna. Det franska initiativet har mötts med förvåning i bland annat Tyskland, eftersom Frankrike förra gången röstade mot förslaget.
I dag är markskyddet en angelägenhet som sköts av medlemsländerna själva, men lagstiftningen är synnerligen oenhetlig. EU-kommissionen har föreslagit ett enhetligt direktiv för markskyddet, men förslaget röstades senaste höst ned av Tyskland, Storbritannien, Nederländerna, Frankrike och Österrike. De fem länderna anser att markskyddet också i fortsättningen ska skötas av medlemsländerna själva.
Nu vill alltså ordförandelandet Frankrike värma upp markskyddet på nytt. Den franske miljöministern Jean-Louis Borloo har för avsikt att starta nya förhandlingar mellan medlemsländerna.
Initiativet uppges ha överrumplat den tyska regeringen, som betecknar initiativet som en rötmånadshistoria. För en tid sedan enades förbundskansler Angela Merkel och den franske presidenten Nicolas Sarkozy om att markskyddet förblir en nationell angelägenhet.
Enligt statssekreterare Nathalie Kosciusko-Morizet har "tekniska förberedelser" utförts i ministerrådet under våren för att återuppliva direktivet. Samtalen uppges ha fokuserats på betydelsen av att medlemsländernas tidigare ansträngningar inom markskyddet ska beaktas.
EU:s miljökommissionär Stavros Dimas uppmanade i juni de fem motsträviga medlemsländerna att tänka om med hänsyn till klimatskyddet. Jordarna i EU innehåller mer än 70 miljarder ton organiska kolföreningar. Om en aldrig så liten del därav frisätts, tillintetgörs alla inbesparingar av utsläpp i andra sektorer, betonade Dimas.
Den tyska regeringen visar emellertid inga tecken på en omvärdering av sin inställning till markskyddet. Det franska initiativet kritiseras också från andra håll. Bland annat har den brittiska konservativa EU-parlamentarikern Neil Parish dömt ut projektet. Parish leder parlamentets jordbruksutskott och betecknar en ny prövning av markdirektivet som en dödfödd idé. Enligt Parish skulle regelverket endast förorsaka en ny byråkrati och tilläggskostnader för jordbruket.
Jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca varnade redan under fjolåret för överreglering om direktivet blir verklighet. Producenterna framhåller att de nuvarande tvärvillkoren ger fullgoda möjligheter att övervaka markskyddet på EU-nivå.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab