Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
8.8.2008 / Landsbygdens Folk
USA uppvaktar EU om bilaterala samtal
I kölvattnet på de strandade WTO-förhandlingarna har både USA och Brasilien visat ett ökat intresse för bilaterala förhandlingar med EU. Men först måste tvisten om klortvättat fågelkött skaffas ur världen.
Doha-rundan strandade senaste vecka i Genève efter sju års förhandlingsförsök. USA, Indien och Kina kunde inte enas om avvecklingen av jordbrukets tullar. Trots interna meningsskiljaktigheter lyckades EU hålla sig utanför den egentliga tvisten och inta en medlarroll.
Enligt diplomater i Bryssel har särskilt USA visat ett stort intresse för bilaterala förhandlingar med EU. Såväl den nuvarande presidenten George W Bush som presidentkandidaten Barack Obama uppges plädera för intensivare handelsförbindelser över Atlanten. Amerikanarna vill framför allt öka betydelsen av det transatlantiska handelsrådet, som bildades senaste år på initiativ av George W Bush, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.
Både amerikaner och européer vill bemöda sig om framsteg i samtalen om avveckling av de transatlantiska handelshindren. Ett problem är emellertid tvisten om klortvättat fågelkött från USA. Varken ministerråd eller EU-parlament vill gå med på att importförbudet avlägsnas.
Också Brasilien söker ny förhandlingskontakt med EU. Den brasilianska utrikesministern Celso Amorin tror att det kan dröja upp till tre eller fyra år innan nya WTO-förhandlingar blir aktuella. Under tiden vill Brasilien samtala med EU.
I Bryssel ser man nya chanser att återstarta förhandlingarna med Mercosurländerna Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay. Mercosursamtalen har stoppats i väntan på ett eventuellt WTO-avtal. Efter misslyckandet i Genève är det möjligt att samtalen snart blir aktuella på nytt.
Handelsexperter väntar en våg av bilaterala samtal till följd av de avbrutna WTO-samtalen. Men det kan också bli högkonjunktur för handelstvister. Brasilien har redan aviserat ett WTO-klagomål mot USA:s höga tullskydd för bioetanol.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab