Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
1.8.2008 / Landsbygdens Folk
Klonad mat riskfri men djuren mår dåligt
EU:s livsmedelsexperter anser att livsmedel från klonade djur och vanliga djur inte skiljer sig från varandra. Kött och mjölk från klonade djur kan i princip betecknas som riskfria. Däremot kan kloning medföra lidande för djuren, medger livsmedelsmyndigheten Efsa.
Handel med livsmedel från klonade djur och deras avkommor förekommer i dag inte i EU, betonar Efsas forskare. Klonade djur får uteslutande tas fram för forskningsändamål och köttet eller mjölken får inte hamna i livsmedelskedjan. Så vitt man vet i dag, finns det ingenting som tyder på någon skillnad mellan livsmedel från friska nöt- och griskloner och från konventionellt avlade djur. Mjölk och kött från klonade kor och svin och deras avkommor är riskfria att äta, heter det i Efsa-rapporten.
Ingenting tyder heller på att kloner och deras avkommor skulle medföra några nya miljörisker i jämförelse med vanliga djur, tillägger forskarna.
Efsas experter betonar att riskutvärderingen är svår, eftersom det än så länge är ont om forskningsmaterial. De främsta betänkligheterna gäller djurens hälsa.
Enligt experterna blir en kommersiell hantering av klonade djur inte på länge aktuell i EU. Mycket få konsumenter accepterar klonmat. Dessutom vore det alltför dyrt att slakta klonade djur för köttets skull. Mer sannolikt är att stora uppfödare vill använda kloner som avelsdjur.
Under hösten ska EU-kommissionen framlägga resultaten av en opinionsundersökning om klondjur som har genomförts i alla 27 EU-länder. Därefter vill kommissionen tillsammans med medlemsländerna rådgöra om konkreta beslut för umgänget med klondjur i EU.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab