Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
1.8.2008 / Landsbygdens Folk
Spannmålspriserna sänktes
Priserna på spannmål har skrivits ner under de senaste veckorna jämfört med prisläget på försommaren. Priserna sjönk ju ordentligt från toppnivåerna på vårvintern men steg igen litet senare.
Det är i synnerhet för vete som läget verkar svårt att förutsäga just nu. En väsentlig orsak lär vara att amerikanerna har ökat sin veteareal bland annat på majsens bekostnad - och trots några häftiga regn i början av växtperioden räknar man nu med hyfsade skördar i Nordamerika.
Också i Europa har vetearealen ökat kännbart, och dessutom räknar man med rikliga skördar på många håll, även om det finns variationer. Goda skördar väntas i exempelvis Spanien, Frankrike och Storbritannien, medan de tyska resultaten varierar, och danskarna måste räkna med lägre skörd än normalt.
Ett högt utbud från Ryssland och Ukraina - som i synnerhet inverkar på exporten ut från Europa - riskerar att trycka vetepriserna ytterligare. Det finns dock en möjlighet att de senaste ovädren i Ukraina kan leda till exportbegränsningar, landet har rykte om sig att snabbt ta till den åtgärden.
Också hos oss har ju vetearealen ökat: när man räknar med minskningen av höstvetet i fjol är ökningen 18.000 hektar, så att arealen nu är uppe i över 220.000 hektar. Visserligen räknar man för tillfället med sämre hektarskördar här, men speciellt om det blir ett stort utbud på den inre marknaden gäller det att hålla ögonen på prisläget.
För spannmålen är det i första hand utbudet på EU:s inre marknad som blir riktgivande för prisbildningen hos oss. Världsmarknaden igen påverkar den inre marknaden, men hur mycket torde variera från gröda till gröda och även enligt säsong. I synnerhet vete och oljeväxter lär i alla fall reagera snabbt på förändringar i skördeprognoserna på global nivå. Under en lång period i våras låg vi mellan 40 och 50 euro per ton under de europeiska priserna. Något förenklat motsvarar det ungefär fraktkostnaderna till ett europeiskt lager. Från producenthåll har man hävdat att prisskillnaden inte borde gälla den vara som avsätts i vårt eget land.
Tidigare i somras rekommenderades odlarna att prissäkra en del av skörden. Det kan hända att så ännu är fallet åtminstone när det gäller vetet.
En viss risk finns i vilket fall som helst att jordbrukarna nu står i ett läge där produktionsinsatserna är uppe i en kostnadsnivå som skulle tarva samma priser som i fjol. Det är inte säkert att det lyckas, även om man kanske kan räkna med bättre priser än 2006.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab