|
25.7.2008 / Landsbygdens Folk
Doha-rundan avgörs denna vecka
I snart sju år har världens länder försökt formulera ett nytt frihandelsavtal inom WTO. Världshandelsorganisationen WTO inledde på måndagen ett möte på ministernivå som kan avgöra frihandelns öde. Chansen att lyckas är 50/50 - om man får tro optimisterna.
Enligt WTO-generaldirektören Pascal Lamy har man lyckats identifiera de svåraste hindren för ett WTO-frihandelsavtal. Under den första förhandlingsdagen menade Lamy att chansen för ett avtal är högre en 50 procent. Men Lamy måste förstås vara optimist å yrkets vägnar.
Andra är mer pessimistiska. De protektionistiska stämningarna har spridit sig över hela världen. Globaliseringen har kostat industriländerna åtskilliga industrijobb. Den hotande lågkonjunkturen och de stigande energi- och matpriserna gynnar inte förhandlingsklimatet.
EU:s förhandlingsfront har fått stora sprickor. Frankrikes president Nicolas Sarkozy har anklagat handelskommissionär för att sälja ut Europas jordbruk. Sarkozy har skickat sin jordbruksminister Michel Barnier till Genève för att vakta på Mandelson.
Genast i början av mötet meddelade Mandelson att EU kan tänka sig att sänka sina jordbrukstullar med 60 procent. Hittills har EU visat beredskap att gå till 54 procent men inte längre.
I gengäld förväntar Mandelson motsvarande eftergifter på området för industritullar av de stora tröskelländerna som Kina, Indien och Brasilien. EU:s anbud är ingen gåva, sade handelskommissionären.
Inför de samlade journalisterna i Genève underströk Mandelson att EU vill underlätta starten på förhandlingarna genom att höja den genomsnittliga nedskärningen av jordbrukstullar.
Denna vecka får man se hur strategin går hem, Mandelson spelar ett högt spel genom att riskera en ny splittring inom EU. Den franska regeringen hade uttryckligen betonat att Mandelson inte får göra nya eftergifter inom jordbrukstullarna.
De europeiska jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca eldade redan på förhand upp stämningarna mot Mandelson.
Copa-chefen Jean-Michel Lemetayer, som samtidigt är fransk producentbas, förundrade sig över Mandelsons taktik. Hur kan man i dessa tider eftertrakta en förhandlingslösning som ökar de europeiska konsumenternas beroende av importerade livsmedel, undrade han.
|
|