|
4.7.2008 / Landsbygdens Folk
Nya anvisningar om gödsling i kraft
Landsbygdsverket påminner om att nya anvisningar om gödsling träder i kraft i juli månad.
Det handlar om hur man ska iaktta villkoren om man har tagit flera olika markkarteringsprov med olika resultat på ett skifte.
De gårdar som har ingått miljöstödsförbindelse, får inte använda mer kväve eller fosfor än det som anges i gödslingstabellerna i förbindelsevillkoren. Det handlar alltså om tabellerna 1-8, som kommer allra sist i anvisningarna "Förbindelsevillkor för miljöstöd för jordbruket" som jordbrukarna har fått hem 2007 eller 2008 beroende på när de har ingått förbindelse. De flesta har ingått förbindelse 2007.
I huvudsak kan man räkna ut de högsta tillåtna givorna antingen genom att ta ett direkt medeltal av markkarteringsvärdena eller genom ett vägt medeltal som baserats på arealen.
Vid beräkningen av medeltalet utgår man från samma markkarteringsprov och skiftesindelning för både kväve- och fosforhalten. Ett prov kan representera en del av ett basskifte på högst fem hektar. Det gäller dock inte vid linjeprovtagning, där man tar prov vart tredje år. I det fallet räcker det med ett prov per påbörjad tio hektar.
Om mängden fosfor i gödslingstabellen anges med ett streck får man inte alls gödsla med fosfor på det skifte det gäller (utom med stallgödsel, som berörs av det så kallade stallgödselundantaget). I sådana här fall kan man inte heller beakta andra prov från skiftet som visar lägre bördighetsklasser. Alternativen är att antingen avskilja den areal som det ovannämnda provet representerar till ett skilt jordbruksskifte som inte gödslas med fosfor, eller att inte gödsla någon del av basskiftet med fosfor.
Om man till exempel odlar havre på ett skifte på 12 hektar borde det finnas tre prov från skiftet. I det första provet, som står för cirka 2 hektar finns det gyttjelera som har en betänkligt hög bördighetsklass. Det betyder alltså noll fosfor.
I det andra provet som representerar cirka 5 hektar finns det dyig mulljord av bördighetsklassen rätt dålig. I det tredje provet från resten av åkern finns det mulljord, likaså av bördighetsklassen rätt dålig.
Regeln är alltså den att ifall skiftet odlas som ett enda jordbruksskifte, får man inte sprida fosfor på hela skiftet.
Men man kan avskilja arealen med gyttjelera till ett eget jordbruksskifte. Den arealen blir då utan gödsling med fosfor, men man kan sedan sprida 20 kilo per hektar på resten av åkern (se tabell 4 i "Förbindelsevillkor för miljöstöd för jordbruket").
Stallgödselundantaget gäller alltså om man inte sprider annan fosfor än den som finns i kreatursgödseln. Avvikande från tabellerna får man i sådana fall använda 15 kilo per hektar och år, dock inte i bördighetsklassen betänkligt hög. På fleråriga vallar får man använda 30 kilo per hektar och år i klassen dålig och 20 kilo per hektar i klasserna god och hög.
Stallgödselundantaget gäller inte inom ett avstånd på 25 meter till en strand.
Att gödsla svartträda, och ettårig grönträda är förbjudet.
Om det finns en tillåten växt eller om det såtts höstsäd på trädan för man dock gödsla enligt de regler som gäller de aktuella grödorna.
På Landsbygdsverkets webbplats www.mavi.fi finns noggrannare exempel på hur maximigivorna räknas ut. Anvisningen gäller alltså de gödslingar som utförs från och med juli 2008.
|
|