Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 23.11.2024
 Grattis Yngve, Yngvar
27.6.2008 / Landsbygdens Folk
EU-ministrar enades om växtskyddsmedel
EU:s medlemsländer har enats om nya, harmonierade regler för växtskyddet. En kvalificerad majoritet i ministerrådet röstade för Sloveniens kompromissförslag som innebär att substanser som kan förorsaka cancer eller skada arvsmassan ska förbjudas.
Medlemsländerna bäddade för rådsbeslutet strax före midsommaren, då EU:s ständiga representantskap till sist ställde sig bakom Sloveniens omarbetade kompromissförslag. Enligt kompromissen ska misstänkt cancerframkallande eller hormonellt verkande substanser förbjudas, oavsett de faktiska riskerna vid användningen. Ett undantagsförfarande införs för substanser där gångbara alternativ saknas. Dessutom ska hela förordningen granskas på nytt efter fem år.
Reglerna förutsätter en obligatorisk utbildning för jordbrukare som använder växtskyddsmedel. Insatsen av växtskyddsmedel i känslig miljö, till exempel i närheten av vattendrag och naturskyddsområden ska begränsas.
De nya reglerna innebär att ett växtskyddsmedel som har godkänts i ett land automatiskt får användas i andra EU-länder i någon av de tre zoner som inrättas. Finland, Sverige, Danmark och de baltiska länderna bildar en av de gemensamma zonerna. Varje medlemsland förbehålls ändå rätten att förbjuda eller begränsa användningen av en viss substans, om landet kan påvisa särskilda omständigheter som påkallar detta.
Storbritannien, Irland, Ungern och Rumänien lade ned sina röster med motiveringen att de nya bestämmelserna är alltför stränga. De fyra länderna fruktar att den nya lagstiftningen ska begränsa tillgången på effektiva växtskyddsmedel. Detta kan medföra lägre skördar och ännu högre matpriser.
Den nya lagstiftningen ska ersätta det nuvarande regelverket från år 1991. Reformarbetet inleddes år 2006 och förhandlingarna har varit mödosamma. Reglerna för växtskydd är ännu inte i hamn. Ministerrådets kompromiss måste ännu godkännas av EU-parlamentet i en andra läsning, varvid förslaget ännu kan skärpas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab