|
27.6.2008 / Landsbygdens Folk
Bladrullningssjuka på björk oroar forskare
- Den första utbredda virussjukdomen hos oss och därför kanske lite skrämmande.
Med de orden beskriver Metlaforskaren Risto Jalkanen den virussjukdom som nu sprider sig som en löpeld bland vårt- och glasbjörk, en sjukdom han själv namngett. Björkens bladrullningssjuka heter den. Sjukan orsakar ansenliga tillväxtförluster.
De första symtomen uppträder i maj, men Jalkanen ger skogsägarna rådet att titta på sina björkbestånd extra noga nu i juli. Skiftar björken i gult på avstånd? Gå då och titta på bladen. Har de rullat ihop sig och har gula fläckar är trädet virusdrabbat. På bara 1-2 år sprider sig sjukdomen uppåt över hela toppen. Angripna träd kan faktiskt dö.
- Ännu är det för tidigt att säga någonting om hur sjukdomen inverkar på björkens kvalitet, säger Jalkanen. Det behövs flera års forskning för att svar på de många frågorna kring bladrullningssjukan. De första fallen dök upp år 2003.
Forskarna vet inte heller om ett träd kan återhämta sig efter sjukdomen. Jalkanen finner det dock för troligt att en del trädindivider klarar angreppet. Huruvida en björk blir resistent mot viruset är givetvis också för tidigt att säga.
Alldeles tydligt är en utslagning på gång bland glas- och våtbjörkarna. Bara de starkaste kommer att överleva. Orsaken bakom darwinismen i björkvärlden är förändringarna i väderleken antar vetenskapsmännen.
Vad som riktig utlöser sjukan vågar forskarna bara gissa. Klart är att sjukdomen skjutit fart riktigt ordentligt två gånger. Första gången år 2003, den andra 2007. Båda åren karaktäriserades av mycket heta somrar. En teori är att också mycket blöta år främjar virusets framfart.
- Viruset sprids med pollen. Pollen som blir liggande på marken sugs möjligen upp av trädens rötter när det är mycket vått.
Är trädet stressat löper det stor risk att insjukna i också bladrullningssjuka.
Det finns inga metoder att förhindra viruset från att sprida sig.
Forskarna har hittat viruset också i fjällbjörkar och dvärgbjörkar.
|
|