|
20.6.2008 / Landsbygdens Folk
Reformen av arvs- och gåvoskatten skjuts upp till hösten
Grundlagsutskottet har skjutit upp behandlingen av ett utlåtande till finansutskottet om lagförslaget om lindringar av arvs- och gåvoskatten. Enligt protokollet från utskottets möte förra veckans torsdag tas frågan upp på första mötet i september.
Det är finansutskottets skattedelegation som utformar betänkandet om lagförslaget, men riksdagen har beslutat att grundlagsutskottet måste avge utlåtande. Här har förslaget emellertid stött på patrull.
Orsaken är skepsis hos flera av de sakkunniga som utskottet har hört i frågan. I onsdagens nummer av Hufvudstadsbladet säger således professor Edward Andersson att skattelättnaderna bör beviljas bara när det gäller tillgångar som faktiskt hör till företaget. Han vill till exempel räkna bort börsaktier, fastigheter som används för annat än företagets direkta behov och bostadsaktier.
Riksdagsledamoten Mikaela Nylander (sfp), som sitter i grundlagsutskottet, säger till LF att det blir utskottets uppgift att dra gränserna för vad som är i enlighet med grundlagen och vad som inte är det.
- Men det är finansutskottets skattedelegation som måste formulera själva skrivningen i lagförslaget, säger hon. Det är i övrigt intressant att när principerna för skattelättnader vid generationsväxlingar i företag spikades under den förra regeringen så var lagförslaget inte ens till behandling i grundlagsutskottet. Nu när man går vidare med lindringarna så ska vi emellertid ta ställning.
Mikaela Nylander har svårt att tro att man avser exempelvis jordbrukets bostadsbyggnad när man vill ha bort skattelättnader för tillgångar som inte är direkt anknutna till produktionen.
- Det är närmast placeringar som man är ute efter säger hon.
I dag får den som tar över ett jordbruk nöja sig med att tillgångarna värderas till 40 procent av värdet enligt värderingslagen vid generationsväxlingar. Det här gäller också bostadsbyggnaden. Om man inte längre får beakta det här skulle följden av reformen alltså bli en skärpning på den punkten.
Om det inte är den här frågan man har diskuterat i utskottet så har enligt Mikaela Nylander nog den skillnad som uppstår mellan exempelvis bröstarvingars skatteskyldigheter diskuterats. Varför ska exempelvis det syskon som ärver sommarstugan beskattas så mycket hårdare än den som ärver företagets tillgångar?
- Man får ju behandla arvtagare olika i beskattningen ifall det finns vägande samhällsintressen, säger hon. Generationsväxlingar inom företag är ett sådant samhällsintresse, men nu är frågan hur långt man kan gå, och det finns alltså de som anser att man gått för långt i regeringens proposition. Det är dock snarare skatteexperter än grundlagsexperter som har haft den åsikten.
Mikaela Nylanders slutsats är att man bör slopa arvsskatten helt och hållet.
- Sfp försökte driva ett slopande av arvsskatten redan under förra regeringen, och i samband med behandlingen av den nu aktuella reformen står det nog allt mer klart att det är den vägen vi måste gå.
|
|