Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 21.11.2024
 Grattis Hilma
16.5.2008 / Landsbygdens Folk
Dramatisk dragkamp om Norges jordbruksinkomst
Norge upplever i år en mer dramatisk jordbruksuppgörelse än på mycket länge. Jordbrukarna har lagt fram ett rekordkrav med hänvisning till de stigande kostnaderna och varslar om aktioner för att öka trycket på förhandlarna.
Producentorganisationerna, Bondelaget och Norsk Bonde- og Småbrukarlag, kräver 3,3 miljarder norska kronor (drygt 420 miljoner euro), medan regeringen bjuder 1,6 miljarder kronor (drygt 200 miljoner euro). Årets krav är rekordhögt och motiveras av att höga råvarupriser har gjort det dyrt att vara bonde i Norge.
Jordbrukarnas krav fick regeringen att kippa efter andan och motbudet lanserades med tre dagars försening efter häftiga interna manglingar under hot om en akut regeringskris. I regeringen stod kampen mellan jordbruksminister Terje Riis-Johansen från jordbrukarvänliga Senterpartiet och statsminister Jens Stoltenberg från Arbeiderpartiet och finansminister Kristin Halvorsen från det socialistiska vänsterpartiet SV.
För jordbruksministern och Senterpartiet vore en brytning med jordbrukarna ödesdiger. Riis-Johansen har fått lov att kämpa hårt med sina ministerkolleger.
Statens förhandlingsledare Per Harald Grus anser att regeringens bud är det bästa han har lagt fram under sina 29 år på posten. Bönderna erbjuds 1.255 miljoner kronor som prishöjningar, medan 300 miljoner kronor finansieras över statsbudgeten. De resterande 45 miljonerna är oanvända medel från senaste år.
Resultatet är att matpriserna stiger med i genomsnitt två procent, medan konsumentprisindex stiger med 0,2 procent. Svårare blir det att kompensera kostnadsutvecklingen för gödsel och kraftfoder.
Bjarne A. Undheim från Norges Bondelag menar att regeringens bud är ett utslag för god vilja. Men producenterna efterlyser en inkomstutveckling som i kronor och ören följer andra grupper i samhället. Det är också ett stort gap mellan statens bud och jordbrukets krav.
Enligt Ole-Anton Teigen från Norsk Bonde- og Småbrukarlag är budet inte högt nog för att täcka kostnadseftersläpningen från senaste år och den förväntade kostnadsnivån nästa år.
På fältet anser man att producenterna måste sätta hårt mot hårt i förhandlingarna. På flera håll i landet har jordbrukare redan demonstrerat för högre inkomster genom att blockera gator och vägar.
Förhandlingarna pågår för högtryck fram till den 17 maj, då de ska vara slutförda. Norges Bondelag och Norsk Bonde- og Småbrukarlag har för avsikt att låta förhandlingsresultatet gå till medlemsomröstning – också det en unik händelse i den norska förhandlingstraditionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab